Američko udruženje za ishranu nam preporučuje da svoj svakodnevni jelovnik uskladimo sa naučno utemeljenom i opšteprihvaćenom piramidom zdrave ishrane.
piramida zdrave ishrane
Na taj način namirnice na našem tanjin predstavljaju dobar izvor energije, belančevina, ugljenih hidrata vitamina, minerala, vlakana i ostalih sastojaka preko potrebnih zi svakodnevno psihofizičko funkcionisanje našeg organizma.
Piramida pravilne ishrane je koncipirana tako da su namirnice podeljene u šest glavnih grupa koje su raspoređene na četiri nivoa (sprata). Spratovi piramide i njihova površina ukazuju na potrebnu zastupljenost pojedinih namirnica. Viši spratovi piramide imaju manju površinu, pa i hranu prikazanu u njima treba uzimati u manjim količinama, a s nižim spratovima je obratno. Primer: hleb, peciva, pirinač i testenina čine bazu piramide i predstavljaju temelj ishrane, odnosno namirnice koje se mogu konzumirati najčešće tokom dana. Masti, šećer, so, alkoholna pića i slatkiši, koji se nalaze na vrhu piramide, imaju mnoštvo kalorija, a ne sadrže ili u vrlo malim količinama sadrže vitamine i minerale, zato ih treba konzumirati najviše jedanput dnevno ili, još bolje, samo nekoliko puta mesečno.

ČETIRI NIVOA PIRAMIDE ZDRAVE ISHRANE
1. Žitarice i proizvodi, pirinač, leb, testenina.
Žitarice i proizvodi od žitarica važan su izvor energije za ljudski organizam. Zbog visokog sadržaja vlakana povoljno utiču na varenje, detoksikaciju i razmenu materija u organizmu. Ova grupa namirnica sadrži i proteine manje biološke vrednosti i zbog toga ih treba kombinovati s namirnicama životinjskog porekla, sojom ili mahunarkama.
PREPORUČENI DNEVNI UNOS: 4 ili više puta na dan.

2. Voće i povrće
Voće u svom bogatstvu oblika, struktura, boja i ukusa zauzima važno mesto u piramidi pravilne ishrane, jer je bogat izvor ugljenih hidrata, vode, vitamina, minerala, celuloze, vlakana i organskih kiselina. Većina našeg voća sadrži oko 80-93% vode, 15-20% ugljenih hidrata, 3-4% organskih kiselina, vrlo malo masti i oko 1-5% proteina. Povrće je, pak, grupni naziv za mahunarke, gljive, kupusnjače, luk, salate, korenasto povrće, spanać, paradajz, tikvu, patlidžan i drugo. Nezamenljiva je komponenta svakodnevne ishrane i uz voće njen najkvalitetniji deo.
PREPORUČENI DNEVNI UNOS: 4 ili više puta na dan.

3. Mlečni i mesni proizvodi, jaja i riba
Mleko i namirnice na bazi mleka, jogurt i različite vrste sireva sadrže belančevine, vitamine i minerale (posebno
kalcijum i riboflavin), koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Meso, pak, nije samo važan izvor energije za naš organizam, već i prava riznica belančevina, vitamina, minerala, fosfora, magnezijuma i kalijuma, kao i gvožđa, cinka i selena. Belančevine iz mesa učestvuju u izgradnji naših ćelija i tkiva. Ribe, a posebno one bogate omega 3 masnim kiselinama (sardina, skuša, losos i tunj) predstavljaju ne samo kvalitetnu hranu, nego i namirnicu kojom se mogu sprečiti različita oboljenja: ateroskleroza, srčani i moždani udar. Jaja, pak, za naš organizam predstavljaju značajan i nezaobilazan izvor proteina, gvožđa, kalcijuma, fosfora i vitamina A i D, kao i vitamina B grupe.
PREPORUČENI DNEVNI UNOS: 2 puta na dan odrasli, 3 puta na dan deca i trudnice.

4. Masti, ulja, slatkiši
Na samom vrhu piramide pravilne ishrane nalaze se masnoće, ulja i slatkiši koje treba konzumirati u razumnim količinama jer sadrže mnogo kalorija, a malo ili nimalo kvalitetnih hranljivih sastojaka.
PREPORUČENI DNEVNI UNOS: 1 puta na dan odrasli

Da bi telo dobile sve potrebne energetske i hranljive materije, potrebno je dobr izbalansirati obroke i pravilno iskombinovati namirnie iz svih šest grupa piramide zdrave ishrane:
-Žitarice i proizvodi, pir nač, hleb, testenina
-Voće
– Povrće
-Mleko i mlečni proizvod
– Meso, riba i jaja
-Masti, ulja, slatkiši

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *