Picki kvasacPivski kvasac se dobija od jednoćelijske gljivice zvane Saccharomyshes cerevisiae. Nakon otkrića njegovog pozitivnog uticaja na zdravlje , on se obilno koristi kao dodatak ishrani. Pivski kvasac sadrži vitamine, minerale, amino kiseline, RNA i proteine, dok masti, sodiuma i karbohidrata sadrži u veoma malim količinama. Hrom, selen i B vitamin su neke od najvažnijih supstanci u pivskom kvascu. Može se naći u sušenom obliku i sadrži svoh 16 neophodnih amino kiseluna i 14 potrebnih minerala. Obzirom da sadrži sve ove neophodne hranljive sastojke, njegove prednosti u ishrani su brojne. Simptomi brojnih bolesti se mogu umanjiti konzumiranjem movog kvasca.

Prednosti

Koristan za dijabetičare

Hromium, koji se nalazi u kvascu, navodno, umanjuje simptome dijabetesa. Ovo organsko jedinjenje je, takođe, faktor tolerancije na glukozu. Upotreba hroma kod dijabetesa donosi sledeće pozitivne promene:

– Pomaže telu da održi pravilan nivo šećera.

– Bolji efekti insulina.

– Stimuliše pankreas da proizvodi insulin.

– Smanjena potreba za unosom ovog hormona.

– Smanjuje holesterol

Prema nekim istraživanjima, pivski kvasac snižava nivo lošeg holesterola (LDL) i povišava nivo dobrog holesterola (HDL). Povišenje poslednjeg je zahvalhujući hromiuma. 2 kafene kaščice ove gljivice snižava loš holesterol za 10%.

Sprečava zatvor

Vlakna, važan deo ihrane su neophodne za zdravlje creva. Zatvor se javlja zbog nikog sadržaja vlakana u telu i zbog velikog broja štetnih bakterija koje nadjačavaju korisne. Korisne bakterije se razvijaju u telu zbog konzumiranja pivskog kvasca.

Umanjuje nedostatak vitamina

Ovaj kvasac je bogat vitaminima B kompleksa, koji su neophodni za celokupno zdravle. Nedostatak samo jednog vitamina može uzrokovati zdravstvene probleme, a pivski kvasac je bogat svim ovim vitaminima:

– Tiamin (B1 vitamin)
– Riboflavin(B2 vitamin)
– Niacin m(B3 vitamin)
– Holesterol (B5 vitamin)
– Pirodoksin (B6 vitamin)
– Biotin (B7 vitamin)
– Folna kiselina (B9 vitamin)

Ostali pozitivni uticaji

U kombinaciji sa licama žita, može sprečiti kancer prostate.
RNS prisutan u procesu starenja, kao i nekoliko sličnih oboljenja.
Ova gljivica reguliše metabolizam, pošto sadrži dovoljno proteina i karbohidrata.
Glukan prisutan u pivskom kvascu pomaže u ubrzanom procesu lečenja povreda, i ublažava simptome ekcema zato što pomaže razmnožavanje ćelija i izgradnju kapilara.
Umor, nervoza, anemija, dijareja su samo neka od oboljenja koja mogu biti ublažena uz pomoć pivskog kvasca.