Pečurke su blago iz prirode i trebalo bi što češće da vam se nađe na meniju, jer sadrži obilje važnih nutrijenata koji jačaju imunitet i sprečavaju razna oboljenja…

U svetu je dosad otkriveno oko 140.000 vrsta pečuraka, a naučnici su ih ispitali svega stotinak, te utvrdili njihov sastav i potencijalna lekovita svojstva. Rezultati istraživanja pokazuju da je reč ojednoj od najzdravijih namirnica, koja je pritom svima dostupna. Bilo da konzumirate bukovače, vrganje, šitake ili šampinjone, učinićete veliku stvar za svoje zdravlje, jer ćete organizam snabdeti izuzetno važnim nutrijentima. Pre svega, pečurke jačaju imunološki sistem i sprečavaju čak i najteža oboljenja. Ukoliko ih redovno konzumirate, sprečićete razne infekcije, podstaći detoksikaciju organizma i sačuvati kardiovaskularni sistem.

pecurke zdravlje

Pečurke snižavaju nivo lošeg holesterola

Pečurke ne sadrže masnoće i imaju veoma nizak procenat ugljenih hidrata, a zahvaljujući obilju vlakana i korisnih enzima, podstiču snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi. Balans između LDL (lošeg holesterola) i HDL (dobrog holesterola) ključan je u sprečavanju raznih kardiovaskularnih oboljenja, poput ateroskleroze i infarkta srca. Takode, pečurke bi što češće trebalo da se nadju na meniju osoba koje pate od anemije, jer sadrže visok
procenat gvožđa. Istraživanja su pokazala da organizam može apsorbovati čak 90 procenata ovog minerala iz pečuraka.

Sprecavaju kancer

Istraživanja su pokazala da su pečurke veoma efikasni borci protiv kancera, a naročito raka dojke i prostate, a sve to zahvaljujući polisaharidima, posebno beta-glukanu i konjugovanoj linoleinskoj kiselini, koji deluju antikancerogeno. Linoleinska kiselina ublažava štetene posledice povišenog nivoa estrogena, što je inače jedan od ključnih faktora za nastanak raka dojke. S druge strane, beta-glukani zaustavljaju rast kancera prostate, što su potvrdile i naučne studije.

Pečurke su sjajna namirnica za dijabetičare

Stručnjaci obolelima od dijabetesa preporučuju što češće konzumiranje pečuraka, jer ne sadrže masti i holesterol, a imaju veoma nizak procenat ugljenigh hidrata i obilje proteina, minerala i vitamina.Takodje, sadrže prirodni insulin i enzime koji regulišu nivo šećera u krvi. Pečurke u sastavu imaju i komponente koje podstiču rad jetre, pankreasa i ostalih endokrinih žlezda, te regulišu lučenje insulina. Dijabetičari često pate od infekcija, a u njihovom suzbijanju takode im mogu pomoći pečurke, koje deluju kao prirodni antibiotik. Pored toga, trebalo bi da ih konzumiraju i osobe koje boluju od osteoporoze, jer sadrže visok procenat kalcijuma, minerala koji je ključan za zdravlje kostiju, kao i za sprečavanje degeneracije zglobova.

Izvor vitamina D

Vitamin D se relativno retko može naći u biljkama, ali to ne važi za pečurke, koje ga sadrže, i to u obliku koji ljudski organizam može dobro iskoristiti. Inače, ovaj vitamin olakšava apsorpciju kalcijuma i fosfora, minerala koji se takode nalaze u pečurkama. L-ergotionein, veoma moćan antioksidans, u visokom procentu je zastupljen u ovoj namirnici, štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala i tako sprečava razna oboljenja, te jača imunološki sistem. Reč je, u stvari, o amino-kiselini koja sadrži sumpor, element koji manjka mnogim ljudima. Pečurke sadrže i prirodni antibiotik (sličan penicilinu), koji sprečava širenje štetnih mikroorganizama. Pored toga, ova namirnica sprečava i nastanak čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

RECEPT Punjeni šampinjoni

Vreme pripreme: oko 30 minuta.

Za 2 osobe:
pakovanje šampinjona
50 grama dimljene slanine
50 grama kačkavalja
pola pakovanja sira (oko 50 g)
prstohvat soji
sveže samleveni crni biber
prstohvat origana
malo sitno seckanog mladog belog luka, zeleni deo malo sitno seckane zelene ljute papričice 50 ml maslinovog ulja

Priprema:
Odvojte šešire od drške. Šešire poredajte u tepsiju premazanu s malo maslinovog ulja. Drške sitno naseckajte i njima napunite šešire. Preko toga stavite sitno seckanu slaninu. U jednu polovinu šešira stavite po komadić plavog sira, a u drugu sitno seckanu zelenu ljutu papričicu, mladi beli luk i prstohvat origana. Preko toga narendajte kačkavalj, prelijte s malo maslinovog ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C oko 25 minuta. Pre serviranja, ukrasite komadićima sira i listićima svežeg origana.

Vrganji i kačkavalj

Vreme pripreme: 30 minuta.
Za dve osobe: 3-4 veća vrganja
Jedan manji paradajz (uklonite mu semenke i isecite ga na kockice)
po dva lista zelenog i crvenog bosiljka malo kačkavalja, 20 grama maslaca,so i sveže samleveni biber (najbolje zeleni) malo maslinovog ulja

Priprema:
Ako su vrganji veći, odvojte dršku od šešira, a ukoliko su manji, samo ih rasecite uzduž i malo izdubite nožem. Drške isecite na kockice i pomešajte sa iseckanim paradajzom i bosiljkom Šešire okrenite naopako i stavite ih u tepsiju premazanu s malo maslaca. Stavite malo maslaca i u njih. Dodajte prethodno napravljenu mešavinu, posolite i pobiberite, pa preko toga stavite po komadić sira. Pecite u rerni zaareianoi na 200 stepeni C desetak minuta.