pecurke lekovita svojstva

LEKOVITA SVOJSTVA PEČURAKApecurke lekovita svojstva
-Snižavanje nivo holesterola.
-Stimulisanje imunološkog sistema.
-Inaktiviranje virusa.
-Prečišćavanje krvi.
-Neki sastojci deluju kao preventiva od pojava raka.

Na Dalekom istoku, naročito u Kini, pečurkama se pridaje veliki značaj kao namirnici koja ima lekovita svojstva i pomaže dugovečnost. Kineske crne pečurke (Moer ili Trier) korišćene su protiv glavobolje i kao zaštita od srčanih oboljenja. U Japanu su korišćene i kao lekovita namirnica za sprečavanje pojave raka:
Istraživači su, sledeći tvrdnje narodne medicine o lekovitosti pečuraka, naročito u Kini i Jaipanu, utvrdili da neke
pečurke imaju sastojke koji mogu stimulisati imuni sistem, sprečavati zgrušavanje krvi i čak usporiti razvoj raka. Dokazana je magična vrednost sledeće četiri pečurke: šitake (shiitake), okster (oxter),kombuha, onoki i »tri uveta«.

Japanski naučnici su analizirali medicinska svojstva pečuraka, naročito šitake, jer se dosta koriste u SAD. Dokazano je da one jačaju imuni sistem ne samo protiv , infekcija već i raka i poseduju autoimunu moć protiv artritisa i multiple skleroze.

ČUDESNO LEKOVITI VRGANJ

U SAD su vršena opsežna istraživanja na pečurki poznatoj kao »zlatni hrast«, po izgledu i sastavu sličnoj našem vrganju i drugim šumskim pečurkama, i došlo se do iznenađujućeg otkrića da ove pečurke imaju lekovita svojstva i antivirusne materije, koje stimulišu funkcije imunog sistema. U Japanu je ustanovljeno da pečurke čak deluju veoma efikasno protiv virusnih oboljenja, tj. da im je dejstvo slično antibioticima.

Pečurke mogu pomoći i kod sniženja nivoa holesterola u krvi i sprečavanja negativnog dejstva zasičenih masnih kiselina. Prema nekim naučnim studijama, konzumiranjem oko 100 g pečuraka dnevno, u trajanju od nedelju dana, holesterol u krvi se snižava za 12%. Grupa ispitanika jela je oko 60 g maslaca dnevno, nedelju dana, i njihov holesterol je povećan za 14%. Kod kontrolne grupe koja je jela istu količinu maslaca, ali sa dodatkom oko 100 g pečuraka dnevno, holesterol ne samo da nije povećan, već je smanjen za 4%.

Malo kineske tamne pečurke, zvane »trimeta« koja se uzgaja na panjevima, može da spreči zgrušavanje krvi. Dr D. Hammerschmidt je otkrio da pečurke u količinama koje se koriste za spravljanje raznih jela mogu sprečiti stvaranje tzv. masnih pločica, koje se talože na unutrašnjim zidovima krvnih sudova, sužavajući ih i na taj način sprečavajući protok krvi. Smatra se da pečurke u tom pogledu imaju veću moć od aspirina, koji se često preporučuje.

U Japanu, u jednom regionu u kojem se dosta uzgaja i konzumira pečurka zvana »ekoni«, ustanovljeno je da je pojava raka veoma retka.Smatra se da više vrsta pečuraka imaju lekovita i aintikancerogena svojstva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *