bukovacaU bukovači se može naći Lovastatin, prirodni agens koji umanjuje holesterol. Ove pečurke su takođe bogate kalijumom koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Pročitajte naš članak kako biste se temeljnije informisali o hranljivosti bukovača njihovom i pozitivnom uticaju na zdravlje.

Azijske zemlje se mogu pohvaliti time da su pečurke vekovima deo njihovih kuhinja, naročito u Kini. Pored raznih vrsta pečuraka koje se tamo koriste bukovače imaju posebno mesto na stolu za ručavanje i to zahvaljujući velikoj količini hranljivih sastojaka. Obično su bele ili žućkaste boje, seckaju se i mariniraju u maslinovom ulju i belom luku i predstavljaju odličan dodatak glavnom jelu ili nešto za prezalogajiti. Dole su pobrojane neke od zdravstvenih prednosti koje nude pečurke bukovače.

Niži holesterol

Osobe koje imaju povišen holesterol će naročito imati koristi od uključivanja bukovača u ishranu. To je zbog činjenice da ove pečurke utiču na umanjenje holesterola u krvi jer sadrže lovastatin, hemikaliju koja se koristi u farmaceutskoj industriji za izradu lekova za snižavanje nivoa holesterola u krvi. Prema tome, dodavanjem bukovače ishrani pomažete vašem organizmu da održi normalan nivo holesterola.

Poseduju antibakterijska svojstva

Bukovača se ponaša kao prirodni antibiotik jer poseduju antibakterijska svojstva. U ovim pečurkama se nalazi benzaldehid, organsko jedinjenje koje se ponaša kao antibiotik. U istraživanju koje se pojavilo u Journal of Agricultular and Food Chemistry došlo se do zaključka da bukovača oslobađa nestabilna jedinjenja, uključujući tu i benzaldehid, koja poseduju snažna antibakterijska svojstva i efikasno sprečavaju razvoj određenih vrsta bakterija.

Poseduju antioksidanska svojstva

Pečurka kraljevska truba, jedna od podvrsti bukovače, je izvrstan izvor ergotioneina, amino kiseline prirodnog porekla koja poseduje antioksidanska svojstva. Antioksidant ergotionein uništava slobodne radikale koji se dovode u vezu sa raznim hroničnim boljkama uključujući rak i artritis. Prema tome, bukovača, i njena antioksidanska svojstva, mogu veoma doprineti očuvanju zdravih ćelija koje bivaju napadnute od strane slobodnih radikala i mogu zaštititi telo od raznih bolesti pa čak i usporiti proces starenja.

Osnažuju imuni sistem

Osobe koje pate od anemije usled nedostatka folata ili gvožđa mogu imati koristi od uključivanja bukovače u ishranu. Obe navedene supstance se u izobilju nalaze u ovim pečurkama. Prema tome, anemija se može efikasnije lečiti ukoliko se u ishrani koriste bukovače.

Kontrolisanje visokog krvnog pritiska

Ukoliko jedete bukovače lakše ćete držati krivni pritisak pod kontrolom. Zato što bukovača sadrži veoma velike količine kalijuma, supstance koja dokazano smanjuje krvni pritisak. Često se napominje da je so najgori neprijatelj u regulisanju krvnog pritiska. Kalijum poništava dejstvo soli i time pomaže u održavanju normalnog pritiska. Prema tome, ukoliko redovno jedete hranu bogatu kalijumom, poput bukovače, u mnogome ćete smanjiti rizik da obolite od visokog krvnog pritiska.

Oslobađa konstipacije

Imate problema sa zatvorom? Pa, možda vašoj ishrani fali više vlakana a najbolji način da povećate unos vlakana je da jedete bukovaču. Ove pečurke su izvrstan izvor vlakana, jedna velika pečurka sadrži i do 14% dnevne potrebe za vlaknima odraslog čoveka. Dakle, ukoliko u vaše obroke uključite bukovaču ona vam može uveliko dopuniti ishranu vlaknima što će za ishod imati vraćanje pokretljivosti crevima.

Ublažavanje hiperaciditeta

Ishrana bogata ovim pečurkama je prirodan način da ublažite simptome hiperaciditeta, stanja koje izaziva preterano lučenje stomačne kiseline. Kada se metabolizuje u digestivnom traktu bukovača proizvodi alkalne rezidu. Ovaj proces potpomaže stvaranju alkalne sredine što može pozitivno uticati na ublažavanje visokog nivoa kiselosti organizma.

Visoko hranljiva vrednost

Bukovača obezbeđuju visoku koncentraciju kompleksa vitamina B. Na primer, nivo vitamina B3 (niacina) je barem pet puta veći u bukovači nego u bilo kom drugom povrću. Takođe, količina gvožđa dostupna preko ovog povrća je drastično veća od one iz crvenog mesa ili iz živinskog mesa – omiljenih izvora ovog minerala u svakodnevnoj ishrani.
Ukratko, bukovače su prepune hranljivih sastojaka i ukoliko ih redovno jedete dobićete odličnu dozu zdravih sastojaka.