Ovo klasično korenasto povrće je pogodno za pripremu pirea i gulaša kao i pripremu finih krem supa ili zimskih svežih salata.

Paškanat je dvogodišnja zeljasta biljka, visine 50-100cm. Gaji se u mnogo varijateta. Kao lekovito bilje može se upotrebljavati i divlji paštrnak, ali ga ima više podvrsta i biljke su dosta slične, pa je teško razlikovati dobre od loših pošto su neke podvrste i otrovne. Zato se preporučuje da se paštrnjak kao lekovito bilje koristi samo kao gajeno.

Upotrebljava se i plod i koren, ređe list. Koristi se kao svež koren, svež list i zreo plod. Pastrnjak se gaji kao peršun, šargarepa i drugo korenasto začinsko povrće. Ima svojstven aromatični miris i začinski u slatki ukus. Najkvalitetnije korenje se dobija u jesen prve godine. Koren se svež dugo vremena može držati u pesku.

Paškanat se na prvi pogled može pomešati sa korenom peršuna. Međutim, gornji deo paškanata je deblji, pored toga, on može da naraste do 40 cm dužine i do kilograma težine, za razliku od korena peršuna koji dostiže dužinu do 20 cm. Ovaj beličasti koren ističe se finim, orašastim ukusom. Manji komadi su posebno mekani, a ako stoje izloženi mrazu tokom zime, ukus im postaje blaži i slađi. Ovo zimsko povrće sadrži mnoge hranljive materije, vitamine B, C i E, gvožđe, magnezijum i vlakna. Nije slučajno da je paškanat smatran za veoma važnu osnovnu namirnicu u centralnoj Evropi 18. veka.

Sastav: U svim delovima biljke ima etarskog ulja, a najviše u plodovima (1,5 – 3,5%). U listu ima oko 50mg% vitamica C. U korenu, delu koji se načešće koristi kod ove lekovite biljke ima oko: 10% šećera, 4,5% pektina, 3,5% belančevina, 1% skroba, 0,5% masnog ulja, 0,3% etarskog ulja. Nađen je furokumarinski derivat pastinacin.

Upotreba: Ova lekovita biljka je prijatan i koristan začin i lek za izazivanje apetita, bolje varenje, protiv grčeva u crevima i kao diutretik. Plod je gorak aromatik; povećava mlečnost kod doilja.
Tri supene kašike sitno narezanog korena ili lista ili 3 kafene kašičice stucanog ploda kuva se 2-3 minuta u 400ml vode i pije po jedna kašika 3x na dan pre jela.

Recept za pire od paškanata i krompira

Istraživanje je pokazalo da ukoliko se deca uključe u pripremu obroka, i ukoliko se hrana servira na maštovit način, veće su šanse da će se deci hrana svideti.

Sastojci:

  • 400g korena paškanata oljuštenog i naseckanog na kockice
  • 100g krompira oljuštenog i naseckanog na kocke
  • 50g putera
  • 50ml neutralne pavlake za kuvanje
  • so, biber

Priprema: paškanat i krompir kuvati do trenutka kada viljuška lako može da uđe u njih, ali ne da bude prekuvan. Ocediti ih od vode i ostaviti da još malo isparavaju kako bi što više vlage izašlo. Posle par minuta staviti u blender sa ostalim sastojcima i izblendirati dok se ne dobije fina kremasta struktura.