paradajz kalorije vitamini

Paradajz je veoma niskokalorično povrće i sadrži samo 18 kalorija na 100 g.Paradajz takođe ima veoma nizak sadržaj masti i da ima nula mg holesterola.Takodje je odličan izvor antioksidanata, dijetalnih vlakana, minerala i vitamina. Zbog njegovih svestranih kvaliteta, dijetetičari i nutricionisti često preporučuju da se uključi u ishranu za kontrolu holesterola i u programe redukovanja telesne težine.
paradajz kalorije vitamini
Koliko kalorija ima paradajz u 100 grama.
Paradajz ima 18 kalorija
Sadrži 3,9 grama ugljenih hidrata i 0,9 grama proteina.

Količina kalorija u paradajzu je veoma niska ako bi ste za jedan dan pojeli 10 kg paradajza  ne bi popunili dnevne potrebe za kalorijama od oko 2000 kalorija.Ako ste na dijeti ne morate paziti mnogo na količinu koju ćete pojesti.

Paradajz vitamini u 100 grama
Vitamin B9    15 µg
Vitamin B9    0.594 mg
Vitamin B6    0.080 mg
Vitamin B1     0.037 mg
Vitamin A      833 IU
Vitamin C      13 mg
Vitamin E      0.54 mg
Vitamin K      7.9 µg

Paradajz kalorije u 100 grama
Kalcium 10 mg
Gvoždje 0.3 mg
Magnezijum 11 mg
Mangan 0.15 mg
Fosfor 24 mg
Cink 0.17 mg

Antioksidansi: Likopen 2573 µg i Beta karoten 449 µg

Naučno je utvrdjeno da su antioksidanti prisutni u paradajzu zaštitna od raka, uključujući i rak debelog creva, prostate, dojke, endometrijuma, pluća i rak pankreasa.

Likopen, flavonoid antioksidans, je jedinstvena fitohemikalija prisutna u paradajzu. Crvene sorte su posebno sa visokom koncentracijom ovog antioksidanta. Zajedno sa karotenoidima, može da zaštiti ćelije i druge strukture u organizmu od štetnih slobodnih radikala. Studije su pokazale da likopen sprečava oštećenja kože od ultraljubičastih (UV) zraka i pruža zaštitu od raka kože.
Zea-kanthin je još jedno jedinjenje flavonoid prisutno u velikoj količini u ovom povrću. Zea-kanthin štiti oči od “starosne makularne bolesti” (ARMD) kod starijih osoba filtriranjem štetnih ultraljubičastih zraka.

Povrće sadrži vrlo dobar nivo vitamina A i flavonoida antioksidanata kao što su α i ß-karotenom, luteinom i kanthins. Sve u svemu, ova jedinjenja pigmenti imaju antioksidantna svojstva i učestvuju u održavanju zdrave kože i zdravih kostiju.Konzumiranje prirodnog voća i povrća bogatog flavonoidima štiti od raka pluća i usne duplje.

Pored toga,paradajz je takođe dobar izvor antioksidansa vitamina C (obezbeđuju 21% preporučenog dnevnog nivoa na 100 g), konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C pomaže organizmu da razvije otpornost prema infektivnim agensima i u izbacivanju štetnih slobodnih radikala.

Svež paradajz je veoma bogata kalijumom. 100 g sadrži 237 mg kalijuma i samo 5 mg natrijuma. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu rada srca i reguliše povišen krvni pritisak izazvan natrijumom.

Osim toga,paradajz sadrži umerene količine vitalnih vitamina B-kompleksa, kao što su folati, tiamin, niacin, riboflavin, kao i nekih esencijalnih minerala kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum i druge elemente u tragovima.
Paradajz kalorije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *