paradajz zdravljeParadajz  (Licopersicon esculentum) se često smatra povrćem, mada je on u stvarnosti citrusno voće. Ukusan je kada se jede sirov, u salatama ili sendvičima, skuvan ili konzervisan. Iako prvobitno dolazi iz zapadne strane Južne Amerike, iz regije Kolumbije, Ekvadora, Perua, Čilea i zapadnog dela Bolivije, paradajz je važan deo evropske ishrane već stotinama godina.

Pored toga što je ukusan, naučnici poručuju da je paradajz jako zdrava namirnica: nema skroba, ima nisku kalorijsku vrednost, a pun je vitamina i važnih antioksidanasa.

Šta se sve krije u jednom paradajzu?

Jedan crven, zrel, sirov paradajz je odličan izvor vitamina A, C, K, B9 i kalijuma. Imaju nizak nivo natrijuma, zasićenih masnoća, holesterola i kalorija. U paradajzu se takođe nalaze i vitamin B1, B3, B6, magnezijum, fosfor i bakar – i svi su neophodni za dobro zdravlje.

Pored svih ovih vitamina, 01:00 porcija paradajza (oko 150 grama) sadrži i dva grama vlakana, što je 7% od preporučene dnevne količine.

Jedan paradajz srednje veličine sadrži oko 22 kalorije, 0 grama masti, 5 grama ugljenih hidrata, 1 gram proteina i šest miligrama natrijuma. Takođe daje 40% preporučene dnevne doze vitamina C, 20% vitamina A, 2% gvožđa i 1% kalcijuma.

Likopen: čudotvorni sastojak paradajza

Likopen je odgovoran za veliki deo interesa za proučavanje paradajza. Ovaj čudotvorni i jako efikasni antioksidans nam pomaže da se oslobodimo štetnih slobodnih radikala u telu koji mogu naštetiti našim ćelijama.

Ljudi koji žive na Zapadu dobijaju oko 85% likopena od paradajza!

U nedavnim studijama je zaključeno da likopen pomaže pri sprečavanju raka prostate, grlića materice, usta, ždrela, grla, jednjaka, želuca, debelog creva, dojke, prostate i jajnika. Zatim pomaže koži da se zaštiti od UV zračenja i igra ulogu u smanjenju lošeg holesterola.

Studija koju su sproveli dermatolozi na Univerzitetu Šarite u Berlinu otkrila je vezu između likopena i glatke, manje naborane kože. Istraživači su otkrili da likopen igra jako važnu ulogu za zdravlje kostiju, te da žene koje ne konzumiraju dovoljno namirnica koje ga sadrže (a paradajz je prepun) imaju veću šansu da obole od osteoporoze.

Dok kuvanje paradajza umanji količinu Vitamina C, ono poveća učinkovitsot likopena. Pošto je likopen lako rastvorljiv u masti, za najbolji efekat se preporučuje kuvanje paradajza na maslinovom ulju.

I još zdravstvenih prednosti paradajza

Konzumiranje svežeg paradajza pomaže da se smanji loš holesterol i nivo triglicerida. Osim toga, sprečava neželjenu agregaciju (nakupljanje) ćelija u krvi – faktor koji je posebno važan u smanjivanju rizika od srčanih tegoba. U nedavnoj studiji, od 26 namirnica paradajz i pasulj su bili na vrhu liste kada je u pitanju zdravlje srca.

Tek su nedavno naučnici počeli sa identifikovanjem nekih od najneobičnijih sastojaka koji se kriju u paradajzu. Jedan od njih se zove esculeoside, drugi se zove flavonoid chalconaringenin, a treći molekula koja se zove 9-okso-octadecadienoic kiselina. Sva tri sastojka, pored niacina, folata i vitamina B6 kojih je paradajz pun, igraju jako važnu ulogu u zdravlju srca.

Paradajz je veoma dobar izvor hroma, koji pomaže pri regulisanju nivoa šećera u krvi. Vitamin A iz paradajza će učiniti kosu sjajnom i jakom. Pomaže pri sprečavanju bubrežnog kamenca, može smanjiti hronične bolove i bori se protiv raznih vrsta upala.

Zdravlje kostiju je još jedno područje kojem su naučnici u poslednje vreme posvetili veliku pažnju. U nedavnom istraživanju, paradajz i ostali prehrambeni izvori likopena su uklonjeni iz ishrane žena u postmenopauzi za period od 4 sedmice. Na kraju 4. sedmice, učesnice studije su počele da pokazuju znake povećanog oksidativnog stresa u kostima i neželjene promene u koštanom tkivu. Trenutno se očekuje nastavak ovakvih istraživanja koja bi nam trebala dati detaljnije podatke o vezi između paradajza i koštanog tkiva.

Više studija je povezalo ishranu koja uključuje redovno konzumiranje paradajza sa smanjenim rizikom od nekih neuroloških bolesti (uključujući i Alchajmerovu bolest). Nekoliko drugih studija je povezalo konzumiranje ovog super-citrusnog voća sa smanjenim rizikom od gojaznosti.

Paradajz se bori protiv impotencije, te pomaže da se poveća broj spermatozoida. Takođe je snažan čistač krvi, a pomaže iu čišćenju infekcije urinarnog trakta.