paprika kalorije

paprika kalorijeOtkad su papriku, u 15. veku, španski osvajači doneli u Evropu iz Južne Amerike, sveza, pečena, pržena ili kao začin paprika (Capsicum annuum) je nezaobilazan sastojak gotovo svih slanih jela. Uzgaja se oko 50 sorti paprike, različitih oblika, boja i veličina. Stručnjaci tvrde da je paprika babura najpoznatija sorta, a punjena mlevenim mesom najpoznatije je jelo.

Kao i većina povrća paprika je odlična za opšte zdravlje ,ima malu energetsku, a veliku hranljivu vrednost. Obiluje vitaminom C (četiri puta više od pomorandže), dobar je izvor vitamina E i B grupe, a vitamin A je u obliku beta karotina.

Kada je reč o mineralima, sadrži kalijum, fosfor, natrijum, gvožde i cink.Sve vrste paprike, a posebno feferoni, sadrže lekovit kapsaicin, materiju koja daje ljutinu plodu, a, zavisno od količine ove supstance, dele se na slatke i ljute sorte. Za kapsaicin se zna daje lekovit, jer je prirodni antiseptik U organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i pospešuje varenje. Osim toga u krvi povećava nivo histamina, supstance protiv reumatskih oboljenja, a s obzirom na to da je paprika bogata celulozom i vlaknima daje osećaj sitosti tako da je idealna namirnica za one koji žele da smršaju. Iako se konzervisanjem količina hranljivih sastojaka smanjuje, dovoljno ih opstaje i u paprikama spremljenim za zimnicu. Ako se jede presna paprika deluje na zdravlje tako što:

jača imunitet
poboljšava vid
sprečava razvoj bakterija u sistemu za varenje
deluje protiv kancera
pospešuje površinsku cirkulaciju
sprečava ćelavost
ublažava bolove
budi strast
poboljšava koncentraciju

Osim toga, paprika je odlična za zdravlje jer blagotvorno deluje u prevenciji i lečenju avitaminoza, alergija, anemije, astme, arteroskleroze, angine pektoris, infarkta srca,povišenog pritiska, dijabetesa, kašlja, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma i hemoroida.

Francuski gastronom Savarin je još u 17. veku tvrdio da paprika žene čini nežnim, a muškarce poželjnim. Sok paprike, takođe, pomaže u lečenju upala, najčešće grla.

Nutricionisti savetuju da se pre jela presna paprika iseče na listove sa feta sirom, začini maslinovim uljem, što pomaže da se vitamin A bolje iskoristi.

Poznato je da crvena habanera, papričica koja sadrži najviše kapsaicina, izaziva opekotine, iritira kožu i sluzokožu. Kuvari koji je koriste za pripremanje hrane trude se da posle toga ne dodirnu oči jer mogu privremeno da oslepe. U medicini se daje kao prirodno stimulativno sredstvo, ali samo pacijentima potpuno zdravog sistema za varenje.

Torta sa paprikama

16 crvenih paprika
300 g šunke
300 g kačkavalja
3 kašike brašna
400 g majoneza
2 kašike kisele pavlake
ulje koštice grožđa 3 jaja

Paprike ispecite u rerni ili na roštilju, oljuštite,očistite semenke, uvaljajte u smesu jaja i brašna, ispržite i poredajte na kuhinjski papir da upije višak ulja. Po četiri ohlađene paprike redjajte na tacnu, filujte smesom pripremljenom od pavlake i majoneza i pospite rendanim sirom i iseckanom šunkom.