Palmino ulje pripada porodici biljnih ulja i predstvalja izvor hranljivih masti koji može da pruži niz zdravstvenih koristi za ljudski organizam. Ono je bogat izvor zasićenih masnih kiselina i prirodnih hemijskih supstanci i dobro je za celokupno zdravlje i ishranu.

Crveno palmino ulje je posebno poznato po svojim hranljivim i zdravstvenim vrednostima. Ovo ulje je prirodni izvor vitamina E, karotenoida, masnih kiselina i drugih značajnih mikronutrijentima rastvorljivih u mastima. Nerafinisano palmino ulje je mnogo zdravije od bilo kod drugog hidreogenizovanog biljnog ulja.

Na sobnoj temeperaturi, ulje ostaje u polučvrstom stanju i poseduje pedest odsto zasićenih masti i pedest odsto nezasićenih masti. Palmino ulje može da se kupi u većini pradavnica, apoteka ili na internetu i sigurno može svakodnevno da se konzumira jer postoji veoma malo štetnih efekata.

Većina ljudi smatra da su zasićene masti koje se nalaze u ulju štetne, ali to nije tačno. Palmino ulje je zapravo triglicerid srednjeg lanca koji se može dobiti iz mlečne masti, tropskih ulja i majčinog mleka. Pojedincima koji pate od nadudosti preporučuje se ovaj tip masti. Takođe, ulje daje odgovarajuću količinu kalorija koje su potrebne ljudima za svakodnevno funkcionisanje. Palmino ulje je odlično za sportiste jer oni često troše mnogo kalorija.

Palmino ulje je tečni biljni supplement koji može puno doprineti poboljšanju zadravlja ali i izlečiti neka oboljenja. Pre nego što započenete bilo kakav tretman uljem, razgovarajte sa svojim lekarom kako ovaj suplemet može uticati na vaše opšte zdravlje.

palmino ulje

Bez holesterola

Jedna od najvažnijih pogodnosti palminog ulja kao prirodnog suplemeta je činjnica da je u potpunosti bez holesterola. Ovo može biti veoma pogodno za pacijente koji imaju visok nivo holesterola u krvi.

 

Palmino ulje u ishrani

Sastojci palminog ulja mogu da posluže kao snažan antioksidant koji pomaže telu da se oslobodi štetnih toksina u krvotoku. Slobodni radikali, suštinski štetne hemikalije, mogu dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Srčana oboljenja kao što je na primer ateroskleroza, mogu se sprečiti i lečiti biljnim suplementima poput palminog ulja.

 

Sadržaj masnih kiselina

Druge koristi od ovog ulja potiču od njegovih aktivnih sastojaka , vitamina i minerala. Tropska ulja kao palmino sadrže zasićene i trans- masne kiseline, koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Za one koji imaju problema sa varenjem mlečnih proizvoda, hranljiva svojstva palminog ulja mogu da budu dobra zamena za mlečne masti. Osim toga, vegeterijanci koji nemoju potreban unos mesa i masti mogu da koriste suplemente palminog ulja kao zamenu.

 

Hranljive vrednosti

Vitamini i minerali iz palminog ulja nude odličnu kombinaciju snažnih antioksidanata i zasićenih masti. Zapravo, jedna kašika palminog ulja pomaže da se smanji rizik od srčanih oboljenja koji nastaje povećanjem lošeg holesterola. Tajna korišćenja palminog ulja nalazi se u staroj izreci “sve umereno”.