osteoporoza

Osteoporoza (laka lomljivost kostiju)— Čvršće kosti za buduće zdravlje—
Nedostatak kalcijuma u ishrani, pušenje i fizička neaktivnost dovode do osteoporoze. Visok sadržaj fosfora u veštačkim osvežavajućim pićima može doprineti osteoporozi, što nije slučaj sa prirodnim voćnim sokovima.
osteoporoza
Računa se da svaka četvrta žena i svaki četrnaesti muškarac obolevaju od osteoporoze i imaju probleme sa otanjenjem i prelomima na krtim mestima kostiju. Dalje nevolje nastaju nakon preloma zbog teže pokretljivosti starijih osoba i pratećih tegoba, kao što su infekcije, embolija, pa čak i smrt.

Pojavi osteoporoze pogoduje nedostatak kalcijuma, vitamina C i D (kalciferola). Veliki uticaj ima i ishrana u doba detinjstva i mladosti i ako kosti nisu dovoljno čvrste one kasnije u starosti popuštaju. Ko do 30-te godine života vodi računa da u ishrani ima dovoljno kalcijuma i navedenih vitamina smanjuje opasnost od kasnijeg loma kostiju. Pijenjem mleka u mladosti jačaju kosti i manje su podložne osteoporozi u kasnijim godinama. Smatra se da je mleko čak efikasnije od preparata čistog kalcijuma.

Normalno je da kosti sa godinama stare, ali se na taj stepen promena može uticati. Ugroženi su najviše: osobe koje puno sede, a malo se kreću; nerazvijene osobe; žene koje nikad nisu rađale; pušači i neumereni uživaoci alkohola; uživaoci droge i osobe koje hranom ne unose dovoljno kalcijuma i one koje ne podnose mleko i mlečne proizvode. U centru za osteoporozu Bostonskog univerziteta ustanovili su da je prerana pojava sede kose znak povećanog rizika od osteoporoze. Ispitivanja vršena u V. Britaniji pokazala su da je pojava osteoporoze i frakture kostiju češća u regionima gde je unošenje ishranom manje kalcijuma i vitamina D i magnezijuma. Vitamin D i magnezijum pomažu apsorpciju kalcijuma. Vitamina D ima najviše u haringama, skuši i lososu, a magnezijuma — u pasulju, jezgrastom voću u žitaricama.

Hrana sa malo kalcijuma i puno belančevina, uz pušenje i nedovoljnu fizičku aktivnost takođe utiče na osteoporozu, kao i konzumacija bezalkoholnih napitaka koji inače sadrže puno fosfora.

Dnevna potreba u kalcijumu odraslih muških osoba je 800 mg, a žena 1100-1200 mg.

Hrana sa najviše kalcijuma za prevenciju oseoporoze
Sir parmezan
Mleko u prahu
Ementaler, sir
Ostali tvrdi sirevi
Spanać, kuvani
Sardine iz konzerve, oceđene
Smokve sušene
Pica
Lešnici, orasi, bademi
Mlečna čokolada
Jogurt
Kelj, kuvani
Sladoled
Žumance jajeta
Mleko, suncokretovo seme
Mekinje
Hleb, polubeli
Hleb, beli
Povezani tekstovi >>>Kako lečiti osteoporozu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *