orasi kalorijeOrasi su, po svemu, izvanredno voće, koje je kod nas nedovoljno zastupljeno u ishrani. Trebalo bi da nađe mesto u svakodnevnom jelovniku – kao dodatak salatama od voća ili povrća sa žitaricama, a ne samo kao sastojak poslastica koje, obično nose sobom mnogo kalorija, masti i šećera.

Orasi su voće sa velikim sadržajem masti. Izuzetne je nutritivne vrednosti tako da se za njega vezuje prevencija mnogih poremećaja zdravlja. Zbog sadržaja masti koje čine 60%, orasi imaju mnogo kalorija- 649 kalorija na 100 grama, što ga ne preporučuje u redukcionim dijetama, posebno kod povišenog holesterola i triglicerida i žučnih oboljenja. Međutim,iako nose kalorije masti oraha imaju i višestruku dobrobit za zdravlje: nosioci su vitamina E, moćnog antioksidanta i antikancerogenog vitamina. Neophodan je za normalno funkcionisanje nervnog sistema, stvaranje reproduktivnih ćelija i funkcionisanje hipofize. Sadrži i masnu alfa-linoleinsku kiselinu koja se smatra glavnim zaštitnim sredstvom protiv kardiovaskularnih oboljenja.

Orah je sirovina i za proizvodnju ulja koje po nutritivnom sastavu ne zaostaje za maslinovim. Pored masti, orasi nude i visokovredne belančevine koje su po kvalitetu i sadržaju jednake belančevinama mesa pa se orah naziva i biljno meso. Za razliku od belančevina mesa orahove ne sadrže purinske materije koje u metabolizmu stvaraju mokraćnu kiselinu, uzročnika reumatskih oboljenja i gihta. Od vitamina, sadrži značajne količine vitamina B6 koji je neophodan u prevenciji anemije kao i vitamin B2 koji je katalizator za metabolizam ugljenih hidrata i belančevina, za normalno funkcionisanje vida i obnavljanje kože i kose.

Mineralno blago oraha čine: veliki procenat magnezijuma, koji omogućava normalno funkcionisanje nervnog sistema i ublažava pre dmenstrualne tegobe, a zatim i kalijum, kalcijum i fosfor pa se u dijetoterapijama gde su ovi minerali redukovani, orah isključuje iz ishrane.Orah je dakle jako zdrav ali ga zbog mnogo kalorija treba konzumirati u malim količinama.

Srce štiti – jedan orah dnevno
Preporučena dnevna doza masne alfa-linoleinske kiseline koju orah sadrži, jeste 2 g dnevno što znači – pojesti jedno jezgro oraha.Ako morate da pazite na kalorije konzumirajte po jedan orah dnevno.

Recepti sa orasima

Sendviči s orasima
300 g ovčjeg sira, 6 kriški crnog bageta, 300 g zelene salaše, 50 g oraha, 100 g zelenih maslina, 2 kašike senfa, 2 kašike jabukovog sirćeša, so, sveže mleveni biber, 6 kašika maslinovog ulja.

Naseći sir na 6 komada debljine oko 0,5 cm i staviti ih na kriške bageta. Kratko ih ispeći dok se sir ne otopi.
U međuvremenu, dobro izmešati senf, sirće i začine dok smesa ne postane glatka. Dodati maslinovo ulje i opet promešati. Uliti smesu u posudu u kojoj se servira salata pa dodati listove zelene salate, narezane orahe i masline i dobro promešati. Sendviče poslužiti uz salatu.

Pile s orasima
Pile teško otprilike 1200 g (sa džigericom), 30 g pancete, 70 g oraha, 50 g maslaca, nekoliko kašičica brašna, 2 kriške starog hleba, Grančice ruzmarina, pola litra mleka, čaša sirćeta, biber, so.

Pileću džigericu naseckati sa namočenim i oceđenim hlebom, orasima i isitnjenim ruzmarinom. U posudi rastopiti puter, propržiti slaninu, a zatim dodati pobrašnjene komade piletine koji se takođe proprže, posole, pobibere i preliju sirćetom. Kad tečnost izvetri, dodati pripremljenu mešavinu. Dobro promešati i posle pet minuta zaliti mlekom i kuvati dalje na blagoj vatri, uz povremeno mešanje. Servirati komade mesa prelivene umakom.