orahovo mlekoOrahovo mleko je zdravije od kravljeg, ukusnije od sojinog, lako se vari, preporučuje se u slučaju dugotrajnih simptoma iscrpljenosti, mučnine i slabosti, ali i stimuliše rad moždanih ćelija, aktivira čitav nervni sistem i poboljšava memoriju.

Lekovite osobine oraha poznate su od davnina i nije bez razloga sročena krilatica da pet oraha dnevno obezbeduje zdravo srce i aktivne moždane vijuge.

Jača strana oraha su pre svega njene korisne omega masti, a tajna je u optimalnoj proporciji omega 3 i omega 6 masnih kiselina koja pospešuje rad srca i kardiovaskularnog sistema.Jer, ove masti otežavaju zgrušavanje krvi i stvaranje tromba koji izazivaju infarkt i snižavaju nivo holesterola.

Pored lekovite strane orasi poseduju i visoku energetsku vrednost (30 kalorija po komadu) i sadrže čak 15 % proteina, pa se preporučuju u ishrani dece u razvoju i rekonvalescenata. Zbog bogatstva vitaminom E, orah se smatra odličnim antioksidansom, ne manjkaju mu ni vitamini B grupe, a ni minerali kao što su fosfor, magnezijum, bakar, cink i gvožde.

U kulinarstvu koštunjavi plodovi oraha imaju široku primenu.Obično ih grickamo sirove, ali mogu da se koriste i u salatama, sosevima i kolačima, sladoledima…

Manje je poznato da je orahovo mleko takodje izuzetno zdrvo.Zdravije je od kravljeg, ukusnije od sojinog, a i prednost orahovog mleka, u odnosu na sirov orah, je da se lakše vari.

Orahovo mleko preporučuje se i u slučaju dugotrajnih simptoma iscrpljenosti, mučnine i slabosti, jer vraća vitalnost i energiju organizmu. Pored toga stimuliše rad moždanih ćelija, aktivira čitav nervni sistem i poboljšava memoriju.Pored toga što se lako vari, okrepljujuće deluje na čitav organizam i prava je energetska bomba, jer obiluje kalcijumom, magnezijumom, fosforom, polinezasićenim masnim kiselinama, šećerom i pektinom. Vrlo jednostavno se priprema u “domaćoj radinosti”.

ORAHOVO MLEKO RECEPT

6 oraha
pola kiselkaste jabuke
pola čaše vode
pola kašike meda

Očistite orahe, prelijte vodom, dodajte med i oljuštenu jabuku isečenu na komadiće,sve dobro izmešajte, izmutite u mikseru ili odmah izmiksujte u blenderu, procedite tečnost i obavezno čuvajte u frižideru.