pravilna-ishrana

Oktobar je mesec kada se govori o važnosti pravilne ishrane kroz brojne panele, radionice, predavanja i kampanje. Podizanje svesti o jednoj ovako važnoj temi je ključno za razvoj zdrave nacije, međutim, kao da se još uvek dovoljno ne zna šta pravilna ishrana znači.

Dobra ishrana je neophodna za zdravo telo koje je u stanju da se bori protiv bolesti, virusa, brojnih mikroorganizama, infekcija i pravilno funkcioniše, ali mnogi pojedinci se odriču zdrave ishrane iz različitih razloga, uključujući nedostatak znanja, brz životni tempo i stres. Takav način života podrazumeva da je lakše pripremiti obrok u mikrotalasnoj ili svratiti u restoran brze hrane nego pripremiti zdrav obrok.

Nažalost, loša ishrana može dovesti do čitavog niza problema, uključujući visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes, loš san i nedostatak energije. I to nije sve. Ne morate biti na strogim dijetama da biste se pravilno hranili, kao ni čekati neki od zdravstvenih problema kako biste promenili navike. Zato se na vreme upoznajte sa tim šta pravilna ishrana zapravo znači.

zdrava-hrana-povrće

Koje namirnice su potrebne za pravilnu i uravnoteženu ishranu?

Osnovna pravila glase:

  • Jedite raznovrsnu hranu i ostanite u okviru preporučenih porcija.
  • Birajte hranu koja sadrži malo masti i šećera.
  • Birajte i pripremajte hranu koja sadrži malo soli.
  • Naučite da čitate i razumete etikete na proizvodima.

Zdrava, uravnotežena ishrana mora da sadrži sve hranljive materije potrebne ljudskom telu za normalno funkcionisanje, a tu spadaju vitamini, minerali, antioksidansi, zatim ugljeni hidrati, uključujući skrob i vlakna, belančevine, zdrave masti. Tu, naravno, spadaju voće, povrće, žitarice, mlečni proizvodi, meso i ostale belančevine, kao što su jaja, riba, pasulj, orašasti plodovi i mahunarke.

Namirnice koje treba izbegavati su svi visoko obrađeni proizvodi, suhomesnato i konzerve, prerađene žitarice, dodati šećer i so, crveno i prerađeno meso, alkohol, trans masti.

Deluje jednostavno, ali se i dalje milioni ljudi u svetu bore sa poremećajima u ishrani, gojaznošću, dijabetesom i ostalim posledicama loše ishrane. Međutim, ukoliko u sledećoj kupovini nabavite samo namirnice iz ovog teksta, možete vrlo lako doći do zdravijih životnih izbora.

Voće je hranljivo, možemo ga jesti za užinu ili desert, a može zadovoljiti i ozbiljnije sladokusce. Lokalno voće koje je u sezoni je svežije i sadrži više hranljivih materija od uvoznog voća, pa bi trebalo da birate takve proizvode.

Ono jeste bogato šećerom, ali prirodnim i za razliku od industrijskih slatkiša, daje nam vlakna i druge hranljive materije. To znači da je manje verovatno da će izazvati skok šećera, ali će pojačati snabdevanje tela esencijalnim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

povrće-paprike-paradajz

Povrće je ključni izvor esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata. Najbolje je da jedete raznovrsno povrće različitih boja koje vam pruža čitav niz hranljivih materija.

Tamno, lisnato povrće kao što je spanać, kelj, boranija, brokoli, blitva sadrži malo kalorija, a mnogo nutrijenata, a možete ga konzumirati  kao prilog, pečeno u rerni ili na tiganju, može poslužiti kao osnova za supe, čorbe i jela od testa, kao salata, kao pire ili smuti.

Žitarice. Rafinisano belo brašno se nalazi u gotovo svim hlebovima i pekarskim proizvodima, ali ima ograničenu hranljivu vrednost. To je zato što se veliki deo hranljivih i korisnih materija nalazi u ljusci, koju proizvođači uklanjaju tokom obrade.

Proizvodi od celog zrna obuhvataju sve korisno. Oni obezbeđuju dodatne vitamine, minerale i vlakna. Zato korak po korak pokušajte da pređete sa belog hleba, testenine i pirinča na opcije od celog zrna.

Proteini. Meso i pasulj su primarni izvori proteina, koji su neophodni za zarastanje rana i održavanje i razvoj mišića, između ostalih funkcija.

Zdrave opcije životinjskih proteina su crveno meso, kao što su govedina i ovčetina, piletina i ćuretina, jaja, ribe, a najviše losos, sardine i druge masne ribe.

Proteini na biljnoj bazi koje treba jesti su orašasti plodovi, pasulj i proizvodi od soje kao tofu, sočivo, grašak.

Mlečni proizvodi obezbeđuju esencijalne hranljive materije telu, kao što su belančevine, kalcijum i vitamin D. Sadrže i masti, pa povedite računa koje proizvode birate, ako vam zdravstveni uslovi ne dozvoljavaju previše masti.

Za one koji biraju vegansku ishranu, sada su dostupna mnoga mleka kao alternative mlečnim proizvodima, napravljene od badema, indijskog oraha, soke, ovsa, lana, kokosa. Oni su često obogaćeni kalcijumom i drugim hranljivim materijama, što ih čini odličnom alternativom kravljim mlečnim proizvodima. Neki imaju dodat šećer, pa pažljivo pročitajte etiketu prilikom izbora.

Masti su neophodne za energiju i zdrave ćelije, ali previše masti može povećati unos kalorija što dovodi i do povećanja telesne težine.

Pri njihovom izboru, bilo bi najbolje da se vodite sledećim smernicama:

Masti dobre za organizam: devičanska biljna ulja i riblje ulje (za čije čuvanje će vam najbolje poslužiti Candy vinske vitrine)

Masti koje treba ograničiti: puter, sir i pavlaka za kuvanje

Masti koje treba izbaciti iz upotrebe: trans masti, koje se koriste u gotovo svim prerađenim i gotovim namirnicama.

Zdrava  i pravilna ishrana treba da kombinuje sve hranljive materije i grupe namirnica koje su pomenute gore, ali uz određene veličine porcija.

Napunite polovinu tanjira voćem i povrćem, nešto više od jedne četvrtine žitaricama od celog zrna, manje od jedne četvrtine proteina iz mesa uz mlečne proizvode sa strane. Tako izbalansiran tanjir treba da bude vaše svakodnevno pravilo pripremanja hrane, koju ćete termički obraditi prema potrebama, a suđe spakovati u Candy ugradne sudomašine.

Uravnotežena ishrana obezbeđuje hranljive materije koje su telu neophodne za efikasan rad. Deca koja ne unose dovoljno balansirane hrane mogu se suočiti sa problemima u rastu i razvoju, lošim životnim navikama i čestim zdravstvenim problemima. Neka oktobar, kao mesec koji podseća na važnost pravilne ishrane, bude mesec u kojem ćete doneti zdrave odluke za sebe i svoju porodicu!