Oni su značajan sastojak velikog broja prerađene hrane koji pomažu da se održi tekstura i doslednost prehrambenih proizvoda dok produžava roka trajanja.

Ali izgleda da su hemijski emulgatori kao što su polisorbat 80 i kerboksimetilceluloza glavni faktori u eskalaciji stope gastrointestinalnih bolesti i raka debelog creva širom sveta, otkrila je nova šokantna studija, izveštava “Dailymail”

Za svoju studiju, istraživači sa Univerziteta u Džordžiji su procenili metabolizam nekih od najpopularnijih emulgatora koji se koriste u prerađenoj hrani da vide kako oni utiču na stomačnu mikrofloru sisara. Testirali su ove hemikalije na miševima u odgovarajućim nivoima, sličnim onima sa kojima bi se čovek susreo u uobičajenoj hrani kao što je pečeni hleb, margarin i desertna peciva.

Ono što su otkrili je da su miševi koji su hranjeni hemikalijama iskusili velike promene u njihovim unutrašnjem terenu mikroba, što je rezultiralo upalom niskog stepena koja je ubrzala stvaranje ćelija raka. Odgovarajući porast “loših“ bakterija je poništavao ravnotežu “dobrih“ bakterija, stvarajući uslove pogodne za rast i proliferaciju ćelija raka.

Sa Kronovom bolešću, ulcerativnim kolitisom i drugim oblicima upalnih bolesti creva, ovi nalazi imaju snažne implikacije o ulozi koju ishrana ima u pogoršanju epidemije raka. Četvrti najčešće dijagnostikovan tip raka, posle raka dojke, prostate i pluća, rak debelog creva je ozbiljan problem, a emuglatori su delimično krivi.

“Učestalost raka debelog creva se značajno povećava od sredine 20. veka,“ izjavila je dr Emili Vienois, vodeći autor studije. “Ključna karakteristika ove bolesti je prisustvo izmenjenih crevnih mikrobiota što stvara povoljnu sredinu za tumorogenezu.“

Vakcine su često pune kancerogenih emulgatora

Dok je hrana verovatno najznačajniji izvor izloženosti hemijskim emulgatorima, vakcine su na drugom mestu. Polisorbat 80, na primer, je uobičajeni sastojak vakcine koji se koristi kao površinska aktivna suspstanca da se smanji površinska tenzija između dve ili više tečnih supstanci, dok povećava njihovu rastvorljivost – drugim rečima, kao sa hranom, koristi se za stvaranje jedinstvene homogene supstance iz inače ne homogenih komponenata.

Kako je objasnio Health Impact News, polisorbat 80 je ključni sastojak koji se nalazi u popularnim vakcinama kao što su one za DTP (Infanrix), gripu (Fluarix), Tdap (Boostrix) i Meningokoknu bolest (MenB-Trumenba). To predstavlja velike rizike kao i u hrani, a možda čak i gore zbog toga što se ubrizgavaju a ne gutaju.

“Polisorbat 80 se koristi u farmakologiji da pomogne u dostavljanju određenih lekova ili hemoterapeutskih agensa kroz krvno-moždanu barijeru,“ objašnjava pedijatar dr Lorens Palevski.

“Koji virusni, bakterijski, gljivični ili neki drugi sastojak vakcine treba da prođe u mozgove naše dece? Da li je njima mesto u mozgu? Da li je to deo potrebnog imunog odgovora da zaštitimo našu decu od bolesti? Da li materijali za vakcine prolaze kroz krvno-moždanu barijeru uz pomoć polisorbata 80? Ako je tako, da li postoje komplikacije od toga što se oni nalaze u mozgovima naše dece?,“ upitao je on.

Dakle, dok oralno uzimanje emulgatora kao što je polisorbat 80 predstavlja direktnu pretnju za stomačne mikrobiote, intramuskularno i/ili intravenozno uzimanje polisorbata 80 preko vakcina predstavlja direktnu pretnju za mozak. U oba slučajeva, izbegavanje ovog i drugih sličnih hemijskih emulgatora izgleda razumno i neophodno za ublažavanje potencijalno trajnog oštećenja organizma.

Značaj održavanja zdravog ekološkog terena u stomaku za prevenciju raka je sada evidentniji nego ikad. A izbegavanje emulgatora je očigleno važan deo toga, kao i izbegavanje vakcina.