kiseo kupus i rasolNekuvan kiseo kupus i raso služi kao zdrava hrana i začin uz jelo. Osim toga i kao lek od mnogih bolesti.
Ovu tvrdnju možemo potkrepiti kada znamo iz čega se sastoji kupus, odnosno koje sve hranljive sastojke sadrži.
Naime kupus je namirnica koja u izobilju sadrži kreča, zatim dosta belančevina i skroba. Zbog kreča je lekovit jer deluje protivu jektičave rastrojene materije.

Kupus kao hrana nije težak za želudac, kako to tvrde pojedini, već naprotiv to je vrlo ukusna i korisna namirnica. Naravno ne treba je pretrpati mastima, mesom i sličnim dodacima. Mi tvrdimo da je kupus odlična hrana i predupredno sredstvo protivu mnogih bolesti ukoliko se kuva, sve jedno da li je sladak ili kiseo, bez primesa koje mnogo sadrže masti, a garnira se sa sočivom ili pasuljom i začini sa lukom.

Kiseo kupus je odličan ako se u njemu nalije i raso.

Kiseo kupus začinjen sa dosta rasola i nešto ulja je vrlo koristan i lekovit protivu zatvora, glavobolje, nesvestice, nesanice i nervoznog stanja. Pelagić još tvrdi da ova hrana može da preporodi čoveka. Zatim, vrlo je korisno kupus jesti svež ili kiseo, kao salatu. To pomaže protivu skorbuta.

Raso od kupusa je takođe dobra namirnica i treba je piti, naravno ako je zastupljena higijena prilikom ostavljanja kupusa. U njemu ima veće količine mlečne kiseline i fosfornog kreča. Dobar raso bolje čisti creva i stomak od mnogih skupocenih lekova.