namirnice koje narusavaju zdravljeNastupio je period prehlada i virusnih bolesti, od toplog čaja ili pileće supe osećamo se puno bolje, međutim, postoje određene namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade, već mogu dodatno pojačati simptome.

1. Kupovni voćni sokovi
Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu izuzetno potrebni, međutim, to ne važi i za kupovne sokove. Takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne ćelije i ‘krade’ vitamine iz tela i samim tim oslabljuje imunitet.

2. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a pogotovo je štetna za telo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive i mogu značajno da poremete probavni sistem organizma koji tokom bolesti ne radi punom snagom.

3. Kafa

Dok traje prehlada trebalo bi da se pojača unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka, deluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu iritirati već bolešću oštećenu sluzokožu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol

Baš poput kafe, alkohol ‘tera’ tečnost iz tela i samim time može da prouzrokuje dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može smanjiti njihovo dejstvo. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mlečni proizvodi

Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D, koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj.