nedostatak joda

Dnevna potreba za jodom je samo 150 mikiograma, ali nedostatak ovog mnerala je medju najrasprostranjenijim. Jod je ustvari vrlo važan sastojak za rad tiroidne žlezde i stvaranje hormona.Nedostatak joda se manifestuje od blagih simptoma sve do loeg stanja.. perutanja kože, debljine i lomljive kose.
nedostatak joda
Seme susama Sadrži diskretne količine joda ali je odlično za mišiće i nerve, jer sadrži ulje koje je bogato fitoestrogenima, To su supstance koje pomažu kod regulacije hormona i njihove funkcije. Susam se može koristiti u sendvičima, hlebu ili čorbicama ikao “puter” od susama koji je tipičan za orjentalnu kuhinju .

Više nego u vazduhu, jod se nalazi u morskim plodovima. Riba, rakovi, školjke su nezamenjivi izvori minerala joda. Ko ne voli ribu, može je zameniti jajima, jo-gurtom i sirevima koji poseduju jod u malim količinama, dok ga u voću i povrću uopšte nema (osim u jagodama i spa-naću).

Jesti japansku hranu i jodiranu so

Najveće količine joda prisutne su u morskim algama, namirnicama koje nisu mnogo rasprostranjene kod nas, ali ih ima u japanskoj hrani. Nema sumnje da je korisno uvesti ponekad u ishranu i neki obrok u kome su zastupljena alge, da bi se zadovoljila količina joda potrebna organizmu. Osim toga, potrebno je da se redovno koristi jodirana so. Neka hrana sadrži supstance koje onemogućavaju apsorbciju joda, zato onaj ko već ima problema sa tiroidnom žlezdom ne treba da preteruje s lukom i orasima. Da bi se korektno odvi-jali procesi produkcije hormona tiroide poreban je i selen, koji se nalazi u mesu, belom luku i spanaću. Ako ovog minerala nema dovoljno, hormoni se sporije razvijaju i potrebna im je veća količina joda. Jod je osnovni mineral za život. Telo sadrži 10-12 mg, i 70-80% koncentrisanog joda u tiroidnoj žlezdl, ostalo je rapoređeno po drgugim organima. Tiroida je žlezda koja se nalazi na vratu i utiče na metabolizam šećera, proteina, masti, na telesnu temperaturu i uslovljava sve aktivnosti našeg organizma. Tako da nedostatak joda i nedovoljne funkcija tiroidne žlezde daju mnogo opštih simptoma koji se ne povezuju odmah sa tiroidnom žlezdom: umor, pospanost, otekline, osetljivost na hladnoću.

Alge

Zelene crvene i smedje one morske koje su pravi rudnici joda.Sadrže d 100 do 1000 puta vie joda nego povrće i voće koje se upotrebljava na našem podneblju.Osim toga bogate su i alginičnom kiselinom koja je jedna vrsta želatina koji kada dospe u stomak oblaže zidove digestivnog trakta.Mogu biti od pomoći kod onih koji pate od stomačne kseline ali i kod onih koj imaju visoki holesterol i triglceride.

 

Jodirana so

So kojoj je dodat jod.Ima isti ukus i sve karakteristike normalne kuhinske soli i isti ukus.Kao dijetetski proizvod mogu da je koriste svi i čak se preporučuje,jer vrši prevenciju i korekciju opšteg nedostatka joda u ishrani.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *