Ovaj hleb stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, olakšava uklanjanje karcinogenih i toksičnih supstanci iz organizma ali i uklanjanja holesterola i preporučuje se za prevenciju dijabetesa, ateroskleroze i celulitisa.

Ova vrsta hleba se pravi od proklijalih zrna pšenice uz minimalan dodatak kvasca i soli i bez aditiva i konzervanasa.

On je drugačiji od svih ostalih vrsta hleba jer sve druge vrste sadrže brašno sa niskom biološkom vrednošću i svojstvima na koje ljudsko telo ne može da se navikne.

Ovaj hleb bez brašna je jednako nutritivan kao drugi pekarski proizvodi, ali i bogat proteinima, vitaminima, aminokiselinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima. Samo sadržaj nutritivnih vlakana je 20 puta veći nego u običnom belom hlebu.

najzdraviji hleb

Sastojci:

  • 300 g pšenice
  • 100 g ječmenih pahuljica
  • 2 kašike susama
  • 2 kašike semena lana
  • 2 kašike jezgra suncokreta
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 svežeg kvasca + 50 ml vode

Priprema:

Proces pravljenja ovog hleba malo duže traje tako da izdvojite sebi vremena za to. Počnite tako što ćete sipati vodu preko pšenice. Pšenica treba da stoji u vodi tri dana dok ne počne da klija. Povremeno menjajte vodu da se pšenica ne bi pokvarila.

Nakon tri dana procedite pšenicu i sameljite je u blenderu. Dobićete masu sličnu testu.

U tu masu dodajte pšenične ili ječmene pahuljice. Pre toga bi bilo dobro politi pahuljice sa malo tople vode kako bi omekšale.

U masu možete dodati seme suncokreta, lana i/ili susama koje je prethodno blago isprženo u tiganju.

U 50 ml vode rastvorite pola svežeg kvasca i kašiku šećera. Kada kvasac naraste, dodajte ga u masu i umesite ručno.

Slično>>> Hleb od heljdinog brašna sa i bez kvasca – recepti

Dodajte kašiku soli i dobro rasporedite so po masi, a zatim masu stavite u tepsiju za pečenje na oko 30 minuta.

Zagrejte peć na 220°C. Pre pečenja ubacite nekoliko kocki leda kako bi se napravila para koja će omogućiti hlebu da još malo naraste. Pecite oko 45-50 minuta. Proverite da li je gotov tako što ćete ga probosti kao što to radite kada pečete kolače.