najbolji vitamini zaPotrebe vašeg oraanizma za vitaminima nisu uvek jednake a posebne rilike zahtevaiu posebne režime ishrane i dodataka. Ono što sledi je lista takvih situacija, od kojih ie većina privremenog karaktera.

VITAMINI ZA Akne
Ovo zlo koje snalazi tinejdžere leči se na mnoštvo različitih načina, od X-zraka do tetraciklina, sa promenljivim uspehom.
• Multivitaminsko-mineralni preparat sa niskim sadržajem joda (pošto jod može da pogorša akne), jednom na dan.
• Vitamin E (u suvom obliku), 400 i. j. 1 do 2 puta na dan.
• Beta-karotin, 25.000 i. j. 1 do 2 puta na dan.
• Helirani cink, 50 mg,1 tableta na dan uz jelo.
• Acidofilna tečnost,1 do 2 kašike 3 puta na dan, ili 3 do 6 kapsula 3 puta na dan.
• Cistein, 1 g dnevno pola časa pre obroka sa vitaminom C, 1.000 mg, 3 puta na dan.
Savet: Izbacite iz ishrane sve prerađene namirnice. One obično imaju visok sadržaj jodirane soli.
Upozorenje: Ukoliko uzimate neki prepisani lek za akne, NEMOJTE uzimati dopunske količine vitamina A, sem ako vam ih nije prepisao lekar.

VITAMINI ZA Atletsko stopalo
Kod ove gljivične infekcije pomaže nanošenje vitamina C u prahu ili kristalima direktno na zahvaćeno mesto. Održavajte stopala suvim i, kad god je to moguće, nemojte nositi cipele, sve dok ne sanirate infekciju. Ulje od čajnog drveta naneseno na obolela mesta takođe može da pomogne.

VITAMINI ZA Neprijatan zadah
Uz odgovarajuće pranje zuba i čišćenje končićem, mogli biste da pokušate i sledeće:
• 1 tableta ili kapsula hlorofila,1 do 3 puta na dan.
• 3 acidofilne kapsule 3 puta na dan, ili 1 do 2 kašike aromatiziovanog acidofila.
• Cink, 50 mg na dan.

VITAMINI ZA opadanje kose

Garancije ne postoje, ali mnogi ljudi izveštavaju o definitivnom smanjenju gubitka kose uz poštovanje sledećeg režima:
• B- kompleks protiv stresa dva puta na dan.
• Holin i inozitol 1.000 mg od svakog, svakodnevno.
• Svakodnevna masaža temena uljem jojobe, kao i pranje šamponom od jojobe.
• Multimineralna formula sa 1.000 mg kalcijuma i 500 mg magnezijuma, svakodnevno.
• Cistein, 1.000 mg, svakodnevno.

VITAMINI ZA pčelinji ubod
Što se tiče uboda pčela, najbolje je da ih izbegavate. Vitamin B1, (tijamin) pokazao se kao veoma dobro sredstvo za odbijanje insekata. 100 mg B1, 3 puta na dan, stvara na površini vaše kože miris koji se insektima ne dopada. Ukoliko ste zakasnili da primenite B1, i dobili ste ubod, 1.000 mg vitamina C može da olakša alergijsku reakciju.

VITAMINI ZA krvarenje desni
Najdelotvornija vitaminska terapija za krvarenje desni jeste 1.000 mg vitamina C, sa bioflavonoidima, rutenom i hesperidinom, tri puta dnevno.

VITAMINI ZA Prelome kostiju
Ako ste ikada polomili neku kost, onda znate kako je frustrirajuće čekanje da sraste. Taj osećaj može da se ublaži, a srastanje kostiju ubrza, povećanjem unošenja kalcijuma i vitamina D. Dnevna doza od 1.000 do 1.500 mg kalcijuma i 400 do 500 i. j. vitamina D sasvim odgovara.

VITAMINI ZA modrice
Vitamin C kompleks sa bioflavonoidima, rutenom i hesperidinom, uzet 3 puta na dan, pomaže sprečavanje krhkosti kapilara, onih modro crnih belega koji se pojave prilikom rupture (kidanja) tanjušnih krvnih sudova ispod same površine kože.

VITAMINI ZA Opekotine
Ako ste se već opekli, najvažnije je da odmah pustite mlaz hladne vode da teče preko opečenog mesta. Da biste delotvorno podstakli zarastanje opekotine, svakodnevno uzimanje 50 mg cinka korisno je i vredi da pokušate. Vitamin C kompleks sa bioflavonoidima, ujutru i uveče, preporučuje se kao sredstvo za sprečavanje infekcija. Rizik od ožiljaka može da se smanji oralnom i lokalnom primenom vitamina E, 1.000 i. Gel ili mast od aloje vere jeste odlična prva pomoć u slučaju manjih opekotina.

VITAMINI ZA hladna stopala
Ukoliko se osecate neprijatno zato što stalno spavate u čarapama, mogli biste da probate dobar multimineralni dodatak sa jodom, dva puta na dan, zajedno sa tabletama algi. Stopala mogu da vam budu stalno hladna usled činjenice da vaša tiroidna žlezda ne proizvodi dovoljno tiroksina. Nijacin i vitamin E takođe mogu da potpomognu cirkulaciju.

VITAMINI ZA herpes i herpes simpteks
Malo je stvari koje čoveka toliko nerviraju kao oralni herpes. Najbolje pomoćno sredstvo u vidu dodatka, koje smo otkrili, jeste sledeće:
• Vitamin C kompleks, 1.000 mg, sa bioflavonoidima, ujutru i naveče.
• Acidofilni laktobacil,3 kapsule 3 puta na dan.
• Uljni rastvor vitamina E, 28.000 i. j., nanesen direktno na obolelo mesto.
• Lizin, 3 g (3.000 mg) svakodnevno (u podeljenim dozama) između obroka (sa vodom ili sokovima – ne sa proteinima).
• Kao preventiva: lizin, 500 mg svakodnevno (sa vodom ili sokovima, ne sa proteinima).
• Vitamin C, 1.000 mg, ujutru i naveče.

VITAMINI ZA zatvor (opstipacija)
Svako povremeno ima nevolja sa opstipacijom. To je obično posledica nedostatka voluminozne hrane ili se dešava usled uzimanja određenih lekova, kakav je, na primer, kodein. Žestoki laksativi mogu da izvuku iz organizma hranljive sastojke, kao i da izazovu ponavljanje opstipacije i zavisnost od laksativa. Prirodni lekovi bi, stoga, trebalo da budu vaš primarni izbor.
• 1 kašičica psilijumskih vlakana (ako niste alergični na njih) podeljena u više doza, u voćnom soku ili obranom mleku čini čuda.
• 1 kašika acidofilne tečnosti, 3 puta na dan.
• Biljne laksative i sredstva za omekšavanje stolice
(bez dodatka šećera) uzimati po potrebi i samo kratko vreme.
• 8 do 10 čaša vode svakodnevno (malo vežbanja uz to neće da vam škodi).

VITAMINI ZA posekotine
Vitamin C kompleks, 1.000 mg, sa bioflavonoidima, dva puta na dan, zajedno sa 50 mg cinka i 400 i. j. vitamina E.

VITAMINI ZA suvu kožu
Uljni rastvor suvog vitamina E izgleda da čini čuda kad se nanese na suvu kožu, baš kao i ulja bogata vitaminima A i D. Kao dodatak u ishrani, preporučujemo 200 do 400 i. j. vitamina E svakog dana, i 10.000 i. j. vitamina A, tokom pet dana u nedelji, uz dva dana pauze. Takođe preporučujemo i omega-3 masne kiseline, 1 do 3 kapsule tri puta na dan. Ukoliko želite da uzimate riblja ulja (omega-3 masne kiseline označene su prvenstveno kao EPA (eikosapen-tenoična i dokosaheksenoična kiselina), ostali prirodni izvori omega-3 masnih kiselina su laneno ulje, bundevino ulje, repičino ulje i sojino ulje (1 do 2 kašičice dodate u preliv za salatu trebalo bi da pomognu). Značajne količine takođe su pronađene u orasima, sojinom zrnu i nekim vrstama pasulja.

VITAMINI ZA mamurluk
Kao preventivu, uzmite 1 B kompleks od 100 mg pre nego što izađete, potom jedan uz piće i još jedan neposredno pre no što odete na spavanje. (Alkohol razara vitamine B kompleksa.) Cistein, 500 mg, sa vitaminom C, 1.500 mg, takođe može da pomogne.

VITAMINI ZA glavobolje
Iznenađujuće delotvoran vitaminsko-mineralni režim za glavobolje jeste:
• 100 mg nijacina 3 puta na dan.
• 100 mg B kompleksa protiv stresa (s produženim oslobađanjem),dva puta na dan.
• Kalcijum i magnezijum (dva dela kalcijuma na jedan deo magnezijuma), koji su prirodna sredstva za smirenje.
dijetaizdravlje.com