Muskatni oraščić (Mvristica fragrans), kao i karanfilić, potiče sa Molučkih ostrva i vekovima se koristi ne samo kao začin, već i kao lek.Kao začin, upotrebljava se seme u obliku oraha, a koristi se i cvet koji ima nešto blažu aromu.

U srednjem veku je bio izuzetno cenjen i skup i, da bi pokazali bogatstvo, oni koji su imali para da ga kupe nosili su ga u raskošno napravljenim posudama i mlinovima od dragocenih metala. Kasnije je počeo da se gaji u Indiji i na Karibima, što je omogućilo da cena ovom začinu bude znatno niža. Kuriozitet je daje u karipskoj državi Grenadi ovo drvo nacionalni simbol i njegove boje (crvena, žuta i zelena) su čak i na zastavi ove zemlje.
Inače, stablo ovog drveta poraste 10 do 20 metara. Listovi su tamnozeleni, a zvonasti cvetovi crvene boje. Plod je bledožut i sličan je kajsiji. Kad sazri puca i otkriva dve veće crne koštice koje se suše dva meseca, razbiju i dobija se seme – maskatni oraščić. Kada se nastruže ima prijatan miris i ljutkast ukus. Upotrebljava se kao, začin u kulinarstvu (za čorbe, sosove, pire krompir, kao i variva od karfiola, boranije, kelerabe i praziluka) i poslastičarstvu (slatki prelivi i kolači).

Muskatni oraščić sadrži masno ulje crveno-smedje boje (oko 10 %) koje, zbog gustine, zovu i muskatni puter, kao i nekoliko vrsta eteričnog ulja (izdvajaju se presovanjem). Poznato je da sadrži i narkotik miristicin čije manje količine ne mogu da štete, međutim, dva ili tri oraščića ga imaju u količini koja prouzrokuje trovanje i izaziva halucinacije.

Najbolje je da koristite svež muskatni oraščić i da ga nastružete neposredno pre upotrebe, jer tako sačuva miris. Muskatni oraščić je jedan je od glavnih sastojaka karija, a stavlja se i u kompote i tople napitke. U medicini se koristi u slučaju tegoba sa varenjem, dok mešavina ulja ovog oraha i vode pomaže kod upala kože.

muskatni oraščić

SASTAV I LEKOVITO DEJSTVO

Kao lek muskatni oraščić se koristi da snizi povišen pritisak, ublaži bolove u stomaku, zaustavi dijareju i povraćanje, a pomaže i u detoksikaciji organizma.

Esencijalno ulje muskatnog oraščića oslobađa od stresa i pospešuje mentalnu aktivnost. Smatra se da podstiče i sanjanje. Sposobnost ovog ulja da poboljša koncentraciju i poveća efikasnost učenja poznata je još od doba stare Grčke i Rima.

Ulje muskatnog oraščića se koristi kao efikasan tonik za jetru (čisti toksine) i bubrege (pomaže u rastvaranju kamena i ublažava infekcije).

Ovo ulje pospešuje cirkulaciju i rad kardiovaskularnog sistema, kao i probavu (oslobađa od gasova i bolova u želucu i jača apetit).

Ulje je čest sastojak sirupa protiv kašlja.

Ulje muskatnog oraha deluje kao sedativ, opušta, ima antibakterijsko, antiseptičko i protivupalno dejstvo.

Pomaže u slučaju menstrualnih bolova.

Ulje muskatnog oraščića pomaže kod neprijatnog zadaha iz usta. Ono je i antiseptik, pa je efikasno za zubobolju i probleme sa desnima.

Veruje se da redovna masaža stomaka uljem muskatnog oraščića (tri nedelje pre porođaja) olakšava porođaj.

Ulje se u kozmetičkoj industriji koristi za proizvodnju antiseptičkih sapuna, krema za masnu, opuštenu kožu, protiv bora, kao i preparata posle brijanja.

Esencijalno ulje muskatnog oraščića oslobađa od stresa, jača koncentraciju i pospešuje mentalnu aktivnost, a neki smatraju da podstiče i sanjanje.

Stavite malo ulja muskatnog oraščića na kocku šećera ili u 1 kašiku meda, pa pomešajte šećer ih med i popijte sa šoljom toplog mleka.

Ako vas boli zub kap ulje muskatnog oraščića sipajte na pamučni tampon i namažite desni. Ponovite nekoliko puta tokom dana.

Protiv dijareje rastvorite tri prstohvata mlevenog muskatnog oraščića u čaši toplog mleka i polako popijte.

Za uznemiren želudac prstohvat mlevenog muskatnog oraščića dodajte u šolju čaja od nane ili uzmite sa kašikom meda.

Koristi se za osvežavanje prostorija

Muskatni oraščić deluje protivupalno i koristi se da ublaži bolove u zglobovima i mišićima.

OPREZ
Iako muskatni oraščić ima brojne korisne osobine ne preterujete sa dozama jer su veće količine toksične. Doktor Jovan Tucakov u knjizi „Lečenje biljem” piše da „već jedan orašak može izazvati pojave trovanja: posle kratkotrajnog nadraženja nastupa utrnutost, neosetljivost i sanjivost”.

SAVETI
Najbolje je da kupite ceo muskatni oraščić, a ne u prahu, jer se tako bolje čuva njegova aroma.

U Evropi se, kao začin, stavlja u jela od krompira i mesa, Indiji u garam masalu, Japanu u kari… Koristi se i za slatkiše raznih vrsta. Može da se stavlja i u kafu, zajedno sa cimetom.

Protiv bolova u zglobovima i gihta sipajte 5-6 kapi ulja muskatnog oraha.

RECEPT

Pečena bundeva
1 kg bundeve
1 kašika žalfije
2 kašike korijandera u zrnu
1 zdrobljeni štapić cimeta
1 kašičica muskatnog oraščića
1 kašičica morske soli
1 kašičica sveže mlevenog bibera
1 kašičica smeđeg šećera
1 dl maslinovog ulja
Isecite bundevu s korom na kriške i svaki komad obilno premažite mešavinom navedenih začina. Poredajte komade s korom na dole u odgovarajuću posudu i pecite dok bundeva ne omekša. Ovo je odličan prilog uz laka pečena mesa.