Maleni Mungo pasulj vas može obmanuti svojom veličinom ali koristi za zdravlje koje nudi su ogromne. Uzmimo u obzir hranljive materije prisutne u kuvanom zrnu Mungo pasulja kao i u njegovim klicama.

Mungo pasulj pripada porodici leguminoza, trećoj po veličini u porodici cvetnica. Ovaj zeleni pasulj ovalnog oblika se široko uzgaja i koristi u Indiji, Kini, Japanu, Bangladešu, uključujući i pojedine regione jugoistočne Azije, Južne Amerike i Australije. U potpuno osušenoj, oljuštenoj i usitnjenoj formi žute boje poznat je kao mung dal (ili moong dal). Mungo pasulj se smatra “fabrikom hranljivih sastojaka” i može se dodati našim svakodnevnim obrocima na mnogo jednostavnih načina.

Nutritivne prednosti mungo pasulja

Malo ugljenih hidrata: Ukupna vrednost ugljenih hidrata je manja od 10g

Bez šećera: Manje od 0.5 g

Malo masti: Manje od 3 g

Malo zasićenih masti: Manje od 1 g

Malo holesterola: Manje od 20 mg

Malo soli: Manje od 140 mg

Bogat vlaknima: Više od 5 g

mungo pasulj

Mungo pasulj sadrži veliku količinu proteina i zbog toga je veoma popularan među vegetarijancima. Pored proteina, bogat je i vlaknima koja pomažu u varenju i apsorpciji hrane. Ima vitalnu ulogu u metabolizmu holesterola, te tako kontroliše nivo šećera u krvi. U poređenju sa celim zrnom, sadržaj ugljenih hidrata u klicama Mungo pasulja je znatno manji (4 – 6 g). Stoga su uvek sastavni deo dijeta siromašnim ugljenim hidratima. To ih, zajedno sa niskim sadržajem šećera, čini odličnim izborom za osobe sa dijabetesom.
Naredni podaci daju prikaz hranljivih materija, kao i detaljan opis vitamina, minerala i lipidnog profila u 100 g celog zrna zelenog Mungo pasulja i 100 g zelenih Mungo klica. Takođe su objašnjene i njihove zdravstvene pogodnosti.

Hranljiva vrednost:

Ugljeni haidrati 19.15 g
Proteini 7.02 g
Masti (Lipidi) 0.38 g
Šećer 2.00 g
Dijetalna vlakna 7.60 g
Voda 72.66 g
Energija 105 kcal
Vitamini
Mungo pasulj je bogat izvor vitamina A, B, C, E, i K.

Vitamin A ima ključnu ulogu u održavanju zdravog vida, i takođe pospešuje razvoj kostiju. Isto tako, pomaže u jačanju imunog sistema.

Tiamin ili vitamin B1 obezbeđuje pravilno funkcionisanje nervnog sistema, i učestvuje u razgradnji ugljenih hidrata pri oslobađanju energije.

Riboflavin i Niacin (vitamini B2 and B3) su važni regulatori metaboličkih procesa i brojnih ćelijskih funkcija.

Folati i folna kiselina pomažu u izgradnji i sazrevanju crvenih krvnih zrnaca, i takođe učestvuju u metabolizmu proteina.

Vitamin C učestvuje u formiranju kolagena, koji predstavlja sastavni deo vezivih tkiva. Osim toga, vitamini A, C, and E deluju kao antioksidansi i štite ćelije ili njihove elemente od slobodnih radikala.

Vitamin K ima glavnu ulogu u izgradnji proteina zaduženih za zgrušavanje krvi.

Vitamini u mungo pasulju:

Vitamin A (Retinol) 1 mcg_RAE*
Vitamin B1 (Tiamin) 0.16 mg
Vitamin B2 (Riboflavin) 0.06 mg
Vitamin B3 (Niacin) 0.58 mg
Vitamin B6 0.07 mg
Folati 159 mcg_DFE*
Vitamin C (Askorbinska Kiselina) 1.00 mcg
Vitamin E (Alfa-tokoferol) 0.15 mg
Vitamin K (Koagulacijski) 2.70 mcg

Minerali

Mungo pasulj obiluje mnoštvom minerala. Kalijum je neophodan za pravilno funkcionisanje srčanog mišića, dok magnezijum opušta arterije i vene prouzrokujući povećanje protoka krvi, kiseonika i hranljivih materija u telu. Kalcijum je važan za održavanje zdravlja zuba i kostiju, dok je gvožđe od presudnog značaja u izgradnji hemoglobina i zauzima važno mesto u različitim metaboličkim procesima. Cink pospešuje rast i obnovu tkiva, ojačava imuni sistem, a ima i značajnu ulogu u preživljavanju spermatozoida. Pored navedenih minerala, bakar i selen su takođe prisutni u tragovima.

Minerali u mungo pasulju:

Kalijum 266 mg
Fosfor 99 mg
Magnezijum 48 mg
Kalcijum 27 mg
Natrijum 2 mg
Gvožđe 1.40 mg
Cink 0.84 mg

Mungo pasulj i zdravlje

U Ajurvedi Mungo pasulj ima poseban značaj, a poznato je da ojačava imuni sistem.
Mungo pasulj je lako svarljiv, te se preporučuje osobama sa slabim digestivnim sistemom.
Njegova sposobnost neutralizacije toksičnih materija čini ga važnim sastojkom detoksikacionih dijeta.
Usled visoke nutritivne vrednosti, predstavlja važan segment raznih dodataka ishrani i proteinskih suplemenata.
Detaljna studija o jedinjenjima prisutnim u klicama Mungo pasulja utvrdila je da izvesni proteini koji se nalaze u njihovim kotiledonima poseduju antigljivična i antibakterijska svojstva.