alge u ishrani

Morske alge se ubrajaju među prve poznate žive organizme na zemlji.Nastale pre tri milijarde godina, one danas imaju prvorazrednu ekološku ulogu: snabdevaju našu planetu sa dve trećine kiseonika. One uz to imaju i veoma značajna lekovita svojstva, isto kao i morska voda, jer predstavljaju njen pravi koncentrat zato ih treba uključiti u ishranu kad god za to postoji prilika. Veliki su izvor energije jer sadrže mineralne soli, oligo-elemente, vitamine i provitamine. Mogu takođe da nadoknade veliki nedostatak vitamina u savremenoj industrijskoj ishrani.Morske
alge efikasno deluju na hormonalne žlezde, posebno tiroidu. Utiču povoljno na mršavljenje i podmlađivanje. A kao pravi mali akumulatori, snabdevaju nas sunčanom energijom koju su prethodno upile u sebe.
alge u ishrani
OSOBINE ALGI
Alge su element značajan za naše zdravlje. One su veoma efikasne kao pomoć u velikom broju slučajeva:
— Zamor, demineralizacija, otežana rekonvalescencija (oporavljanje posle bolesti).
— Gojaznost i celulit: jod koji one sadrže utiče na hormonalnu aktivnost i pomaže mršavljenje; stimulišu i cirkulaciju krvi; snažno su antitoksično sredstvo.
— Starenje i nervni poremećaji: alge podmlađuju naš organizam utičući na povećanje broja ćelija; povećavaju i vitalnu energiju, ojačavaju mehanizme prirodne odbrane organizma.
— Menopauza: uravnotežuju funkcionisanje hormonalnih žlezda; regulišu cirkulaciju krvi.
—Alergije: poboljšavaju odstranjivanje otpadaka iz našeg organizma; imaju antitoksično dejstvo. Reumatizam, artritis, artroze: odstranjuju toksine iz organizma, deluju protiv raznih vrsta zapaljenja.
— Bore, tromost nogu, opadanje kose, bubuljice, krti nokti:rehidriraju i učvršćuju kožno tkivo.

Način upotrebe
Za unutrašnju upotrebu: Jedite sveže alge kad god se nađete na moru.
— Četiri puta godišnje, u toku tri nedelje, držite kuru sokom od algi.

Za spoljnu upotrebu: — Ako ste na moru, masirajte se svežim algama.
— Kupajte se u soku od algi, redovno, ili držite kuru od 12 kupanja, i to dva kupanja nedeljno.

PAŽNJA!Alge vam pomažu da ponovo nađete a zatim sačuvate svoje zdravlje. Ali ne zaboravite da one gube veći deo svoje efikasnosti kada su prefabrikovane u pilule praškove. Zato koristite samo sveže alge ili sok od njih!

Morske alge u ishrani
Najbolje je jesti sveže, a najpraktičnije se koriste sušene i uvek izaberite sušene umesto nekih industrijskih preradjevina.Alge se potope u vodu da bi omekšale, iseckaju se po i u malim količinama se dodaju drugoj hrani.Nije potrebno da se dugo kuvaju.Morske alge su prirodno slane i ukus im je sličan ukusu morskih plodova.U ishrani se mogu dodati supama,čorbama, salatama, žitaricama i raznim jelima,na sličan način kao začini.U Japanu su alge u ishrani svakoga dana a ne zaboravite da je životni vek japanaca najduži na svetu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *