mleko kalorije proteini vitamini

Koliko mleko ima kalorija,proteina,vitamina,ugljenih hidrata.Da li je zdravo piti mleko i koje količine?Nekada se mleko smatralo veoma zdravom namirnicom a poslednjih godina počinju rasprave da li ga uopšte treba piti?
mleko kalorije proteini vitamini
Mleko kalorije
Koliko kalorija ima u mleku zavisi od toga koliki je procenat masti u njemu.Broj kalorija u mleku sa 1% mlečne masti i mleku sa 2% mlečne masti neće biti isti.Ako imate problem gojaznosti i brinete o unetim kalorijama uvek birajte mleko sa niskim procentom masnoće.

Kalorije u 100 grama
Mleko kravlje punomasno  65
Mleko kravlje obrano  0.5% mm 35
Mleko – kravlje 0.9% mm 39
Mleko – kravlje  1,5% mm 46
Mleko – kravlje  1,8% mm 49
Mleko – kravlje  2,2% mm 51
Mleko – kravlje  2,8% mm 58
Mleko- kravlje 3,2%mm 62
Mleko – kravlje 3,3% mm 61
Mleko kozije   72
Mleko ovčije  97 kalorije
Kiselo mleko  62 kalorije
Čokoldno mleko 1 % mlečne masti 64
Čokoladno mleko  3,2% mm. 94 kalorije
Mleko u prahu  360 kalorija
Sojino mleko 38
Jedna čaša mleka osrednje masnoće koja sadrži oko četvrtinu litra ima oko 150 kalorija što znači da bi vam za podmirenje dnevnih kalorijskih potreba samo pomoću mleka trebalo više od 3,5 litra mleka.
Ako pijete jednu čašu mleka to neće značajno uticati na vašu kilažu.

Mleko proteini
Mleko, bez obzira na sadržaj masti, obično ima 30–35 grama proteina po jednom litru. Mleko ima dva glavna proteina,protein surutke i protein kazein. U ljudskom mleku, protein surutke čini oko 60-80 odsto proteina mleka. U kravljem mleku, surutka čini oko 20 odsto.

Mleko vitamini u tetrapaku od 250 ml

Vitamin A 249 IU
Vitamin D 97.6 IU
Vitamin E  0.1 mg
Vitamin K  0.5 mcg
Vitamin B1  0.1 mg
Vitamin B2 0.4 mg
Vitamin B3  0.3 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin B12 1.1 mcg
Kalcijum: jedna čaša  mleka sadrži oko jedne trećine od naše preporučene potrebe, bez obzira na sadržaj masti. Kalcijum, naravno, jača kosti i može da pomogne u sprečavanju osteoporoze.

Masti: Punomasno mleko ima 8 grama ukupne masti, od kojih 5 zasićenih,mleko sa  2% mm sadrži 5 g masti, od kojih su 3 grama zasićene,mleko sa  1% mm,ima 2 grama masti oba grama zasićene.

Osobe koje pokušavaju da izgube težinu i da ograniče unos kalorija i masti treba da piju isključivo obranoo mleko sa najviše 1% mm.S druge strane neki nutricionisti tvrde da bi masti u umerenim količinama poput masti u punomasnom mleku, ili bar 2% mm, mogle pomoći da se ljudi osećaju punije i smanje želju za više hrane.

Vitamini i minerali: Mnoge vrste mleka su obogaćene sa vitaminom D,i podmiruju otprilike jednu četvrtinu dnevne vrednosti sa jednom čašom mleka. Tu je i oko 25 odsto predloženih dnevni vrednosti vitamina B2.Jedna čaša mleka takođe snabdeva oko jedne petine od dnevno preporučenoe količine vitamina B12.Pored toga što je prepuno kalcijuma, mleko je takođe bogato u sledećim mineralima: fosfor, kalijum i selen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *