Kompletan vodič za kolagen: zašto, kako i kada uzimati proteine kolagena?

Želatin, koji je kuvani kolagen, je prava superhrana! Već godinama poznate ličnosti slave kolagen i proteine želatina.To jedna od najboljih stvari koju možete da uključite u ishranu. Koristi se kreću od smanjenja bora, zdravije kose, izgradnje jakih kostiju, umanjenja bolova u zglobovima i mnogo više….

Poznati medicinski sajt WebMD ga čak hvali da kaže da:
Kolagen se koristi za za mršavljenje i za lečenje osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, i krtih kostiju (osteoporoza). Neki ljudi ga takođe koriste za jačanje kostiju, zglobova i noktiju. Želatin se takođe koristi za poboljšanje kvaliteta kose i da se skrati oporavak nakon vežbanja i sportske povrede. ”

kolagen

Da li mi trebaju suplementi kolagena poput paraha i tablete ?

Kako starimo, količina kolagena u našem telu se smanjuje. Do 25 godina, nivo kolagena se smanjuje po stopi od 1,5% godišnje. Do 40. godine, kolagen se troši brže nego što se proizvodi! I do 60 godina, više od polovine kolagena u telu je potrošeno.

I kolagen je ono što nas drži sastavljenim! Nalazi se u koži, ligamentima, hrskavici, tetivama, mišićima, koštanom tkivu, krvnim sudovima, kičmenim diskovia, gastrointestinalnom traktu, pa čak i u rožnjači oka.

Kolagen je jedan od retkih dodataka za koji nutricionisti veruju da ga svako treba dodati u svoju ishranu. Od mladalačkog izgleda kože lica i smanjenja upale i lečenja stomaka, kolagen je prava hranljiva elektrana.

6 iznenađujućih koristi od kolagena za lice, mršavljenje, kosti, zglobove…

Evo još nekih iznenađujućih prednosti proteina kolagena. Takođe,  naučite kako i kada da ga uzimate za dobijanje najboljih rezultata!

1. Potpomaže varenje
Kolagen smiruje i leči digestivni trakt i pomaže da se popravi sluznica creva. On takođe pomaže u razlaganju proteina i masti iz hrane, da ih telo lakše svari.
Da biste olakšali varenje, pre jela, dodati 1 dozu kolagenih peptida u Vaš napitak. Na taj način će se povećati apsorpcija proteina i proizvodnja hlorovodonične kiseline. To će takođe pomoći da zalečite svoj digestivni trakt.

2. Zdravlje kože i lica
Neki lekari smatraju da je kolagen novi anti-aging proizvod veka ! Osigurava koheziju, elastičnost i regeneraciju kože. Kolagen se prvenstveno sastoji od aminokiselina glicina, prolina, alanina i hidroksiprolina. Ove posebne aminokiseline dokazano smanjuju znakove starenja. Klinička istraživanja su pokazala da kolagen doprinosi mlađem izgledu kože i lica, poboljšava nivo vlage kože, poboljšava glatkoću kože, umanjuje znake dubokih bora i poboljšava elastičnost kože.

Kako bi se povećalo blagotvorno dejstvo kolagena na kožu, popijte šolju zelenog čaja i dodajte u njega 1-2 kašike kolagena u prahu. Pijte najmanje 3-4 puta nedeljno.Mnoge poznate ličnosti piju ovo svakog dana za maksimalan efekat na koži!

3. Mršavljenje
Kolagen je odličan izvor proteina i daje 18 grama proteina na 2 kašike! Studije pokazuju da  kolagen konzumirani za doručak 40% više zasiti od drugih proteina (kao što su surutka ili soja) i u korelaciji su sa smanjenjem 20% unosa hrane za ručak. Ako ste u potrazi da preokrenete efekat napora koje činite za mršavljenje, probajte Herbalife  šejk za doručak  svakog jutra i dodajte u njega 2 kašike kolagena u prahu .

4. Zdravlje zglobova i kostiju
Aminokiseline u kolagenu, gilcin i prolin, repariraju tkiva, umanjuju inflamaciju i obezbeđuju olakšanje u zglobovima, što je efekat sličan uzimanju kortizona ili ibuprofena. Glicin ubrzava i zarastanje rana, pomaže kod ukočenih zglobova i ubrzava oporavak. Još jedno novije istraživanje je ocenilo efikasnost kolagenih peptida u nasumičnoj, dvostruko slepoj, kontrolisanoj multicentričnoj studiji, u kojoj su 250 osoba sa osnovnim osteoartritisom kolena dobijale 10g  peptida kolagena dnevno. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje u zglobovima kolena, subjekti sa najvećim pogoršanjem su imali najviše koristi. Nekoliko studija takođe pokazuju da dopuna kolagena gradi gustinu kostiju. Kolagen stimuliše osteoblaste, ćelije odgovorne za formiranje kosti.

5. Atletske performance

Specifične aminokiseline, prvenstveno glicin i prolin pomažu u obnavljanju tkiva, smanjuju upalu, skraćuju oporavak nakon vežbanja i pomažu kod sportskih povreda. Kolagen u prahu ili tablete kolagena smanjuju rizik od povreda mišića, tetiva, ligamenata i kod sportista. Takođe, sadržaj glicina i arginina u kolagenu poboljšava sportske performanse i pomaže održavanje i povratak mišićne mase. Arginin stimuliše oslobađanje hormona rasta iz hipofize, koji je poznat po povećanju mišićne mase i što može objasniti poboljšanje u performansama.

6. Tonik za spavanje

Glicin igra važnu ulogu u neurotransmiterima u mozgu. Nedavno istraživanje je pokazalo da glicin poboljšava kvalitet sna kod osoba koje imaju probleme sa spavanjem. Ako pijete kolagen poboljšava se kvalitet sna, ali i smanjuje pospanost tokom dana i poboljšava pamćenje za vreme budnih sati.

Ako Vam treba pomoć da bolje spavate, probajte ovaj tonik za spavanje: Pomešajte 1 kašiku kolagena u prahu sa čajem od kamilice sat vremena pre spavanja. Kamilica dalje potpomaže san i odmor, tako da ovaj tonik za spavanje deluje veoma dobro!

Koja je razlika između želatina i kolagena ?

Razlika je u obradi.

Želatin je kuvani kolagen koji se suši i prerađuje u prah. Postaje gel kada se meša sa vodom. To je odlično svojstvo za izradu domaćeg želea i pudinga!

Kolagen se obrađuje tako da se aminokiseline raspadaju, što olakšava varenje.Takođe se apsorbuje brže u telu. Kolagenski peptidi ne postaju gel i lako se mešaju u toplim ili hladnim napicima i ostalim tečnostima.

I želatin i kolagen su praktično bez ukusa i mirisa.