banana u trudnoci

Banane u trudnoći

Vreme je da razgovaramo o bananama i saznamo o čemu se tu radi kada su u pitanju banane u toku trudnoće . Za početak, banane se lako vare i mogu da obogate telo hranljivim materijama u kratkom vremenskom periodu. Pije Vam se sok od banane ili mleko sa bananom uz neku užinu za doručak? Niste sami.Banana je bogata kalorijama i ako jedete previše banane, najverovatnije ćete doživeti blago povećanje težine, da li je u redu da jedete jednu bananu dnevno? Hajde da saznamo šta se događa ako jedete banane jer dok ste trudni – možete poludeti za bananama!

Koristi od konzumiranja banane u toku trudnoće

Nije iznenađujuće što banane uživaju veliku popularnost. Kao omiljen izvor vitamina i minerala, one se lako nalaze i odlične su za stomak. Bogate kalijumom, banane pomažu da se spreči trudnička hipertenzija ili preeklampsija. One takođe pomažu u regulisanju nivoa natrijuma u telu izbacujući prekomernu količinu soli iz tela, smanjujući rizik od dobijanja visokog krvnog pritiska. Idealna količina kalijuma koju treba uneti svakog dana je 4.700 mg; banane sadrže oko 320 mg. Ako mislite da jedete previše soli, mogli biste da zamenite pirinač bananama.

banana u trudnoci

Koristi od banane u toku trudnoće – Vitamin B

Banane sadrže vitamin B6, koji može da pomogne da Vam se smiri stomak u slučaju teške jutarnje mučnine. Konzumiranje jedne banane dnevno znači da ste uneli 0,38 mg, ili 30% vitamina B6 koji Vam je na dnevnom nivou potreban. Banana pomaže da se osećate bolje kod jutarnje mučnine, a ako ne možeze da jedete čvrstu hranu, možda bi bilo bolje da umesto toga popijete sok od banane ili šejk.

Jedna do dve dnevno banane u toku trudnoće

Banane izgledaju kao da su bogom dane za trudnice, zar ne? Ali tim pre morate biti oprezni da se prejedete njima. Banane su pune ugljenih hidrata i ako ih jedete previše, možda ćete uočiti povećanje telesne težine iznad preporučenih nivoa. Ako ste rešili da uvrstite banane u svoju ishranu, jedna dnevno ( oko 90 g), će biti dovoljno. Uzdržite se da ih jedete kao užinu, pogotovu uveče. Jedna do dve dnevno je sasvim dovoljno.

Mame sa slabim bubrezima – Nemojte preterivati sa bananama

Ako uzimate vitamin B6 u vidu suplemenata i prejedete se bananama, to može dovesti do prekomernog unosa vitamina B6. Postoje prijavljeni slučajevi trudnica koje su imale previše vitamina B6 u svom sistemu i kao rezultat toga, njihove bebe su rođene sa urođenim anomalijama. Kako su bubrezi odgovorni za uklanjanje viška kalijuma, kada oni baš ne funkcionišu najbolje, to bi moglo dovesti do hiperkalemije – nagomilavanje kalijuma u organizmu.

Da izvučemo suštinu, banane u trudnoći će pomoći da se olakšaju jutarnje mučnine i u borbi protiv trudničke hipertenzije ili gestacijskog dijabetesa. U redu je ako ste ludi za banama, ali pazite na kilažu i živite zdravim načinom života kakav priliči trudnici!