mediteranska dijeta ishranaPoznato je da se narodi mediterana dugovečni. Pored umerene klime i manje stresnog načina života, jedan od najvažnijih faktora dugovečnosti je i ishrana karakteristična za ovo podneblje. Ova ishrana obiluje omega 3 masnim kiselinama, svežim povrćem bogatim vitaminima, mineralima i vlaknima, i sa malo zasićenih masnoća.
Mediteranska ishrana

Naučne studije o ishrani su pokazale da posle niza godina lutanja i zabluda u pogledu pravilne ishrane, mediteranska ishrana predstavlja tipični model zdrave ishrane, u kojoj preovlađuju namirnice na bazi punog zrna žita, maslinovog ulja, dosta voća i povrća, ribe, živinskog i ćurećeg mesa.

To je uravnotežena, raznovrsna, niskokalorična ishrana u kojoj su zastupleni složeni ugljeni hidrati, belančevine i masti, ali sa naglašenošću na nezasićene omega 3 masne kiseline prisutne u maslinovom i ribljem ulju.

Mediteranska ishrana osnovne namirnice

Crni hleb od punog zrna žita, kukuruzni, ječmeni ili ražani, pecivo posuto susamom ili raznim drugim semenkama kao što su lan, očišćena bundeva, suncokret,

Maslinovo ulje koje je zahvaljujući prisustvu mononezasićenih masnih kiselina i svojim antioksidativnim svojstvima direktno zaslužan za blagotvorne efekte mediteranske ishrane na zdravlje i dugovečnost

Riba i morski plodovi

Sveže voće i povrće (citrusno voće, krompir, blitva, paradajz, rastan, brokoli, kupus, šargarepa

Mlečni proizvodi

Ćureće meso

Dopunski proizvodi tokom mediteranske dijete:

Crno vino
Beli luk
Integralna testenina
Mahunarke

Ostali proizvodi

Lekovito i začinsko bilje
Badem, lešnik, rogač
Kivi

Energetski proizvodi

Osušeno voće – kajsija, smokva, grožđe
Med

Upravo zahvaljujući svim ovim namirnicama, a posebno maslinovom ulju, kao okosnici ishrane, mediteranska ishrana je dobila epitet zdrave ishrane jer:

Mediteranska ishrana preventivno deluje na bolesti srca i krvnih sudova
na digestivni trakt (zeludac, jetru i creva)
na usporavanje starenja zbog visokog sadrzaja antioksidanata
sprecava dijabet
povoljno deluje na mozdano tkivo
na kozu (zahvaljujuci likopenu sadrzanom u paradajzu)
preventivno u borbi protiv raka debelog creva, prostate, dojke i ostalih tumora