med lekovita svojstva

med lekovita svojstvaLEKOVITA SVOJSTVA MEDA
-Jačanje imuniteta organizma protiv bolesti, pa i raka (antikancerogena materija — holini).
-Uništavanje bakterija i virusa i zaštita od svih vrsta infekcija.
-Dezinfekcija rana i povreda.
-Povećanje fizičke i mentalne snage.
-Ublazavanje bolova.
-Ubrzavanje oporavka posle bolesti i velikih napora.
-Ublažavanje astmatičnih napada.
-Umirivanje gušobolje.
-Smirivanje nerava i omogućavanje intenzivnog spavanja
-Ublažavanje dijareje.

K o l i k o meda dnevno je lekovito?
2 do 3 kašičice meda, svakodnevno, utiče na obnavljanje ćelija organizma i štiti krvne sudove, a u kombinaciji sa matičnim mlečom jača i seksualnu potenciju.
Med je u drevnoj medicini bio ono što je danas aspirin, najčešće koriščeni lek. Još su ga stari Egipćani koristnli za lečenje rana, a u Indiji za čuvanje tela od starenja. Pominje se često u starim papirusima iz 2600. do 2200. godine pre naše ere. Korišćen je i kao univerzalno sredstvo za zaceljivanje rana, čireva i zapaljenja na koži. U vreme ratova kod starih Rimljana, Grka, Asdraca, Egipćana i Kineza, korišćen je kao anitiseptik, ali i kasnije, kod Nemaca, u prvom svetskom ratu. Hipokrat je savetovao mešavinu meda, vode i mleka za lečenje groznice.

Med se u narodnoj medicini preporučuje kao sredstvo protiv kašlja, opelkotina, začepljenja nosa, zapaljenja sinusa, visoke temperature, lošeg mokrenja i nesanice. Kašika meda uz večernje jelo obezbeđuje miran i dobar san.
Brojni savremeni istraživači su potvrdili da med ubija bakterije i da ima antiseptičko i dezinfekcijsko svojstvo.

LEKOVITA SVOJSTVA MEDA I RANE
Lekari su u mnogim zemljama u razvoju rutinski mazali rane i povređena mesta medom, kao dezinfeciensom, a rezulltait toga bilo je brže zalečenje, kao i održavanje rana sterilmim do zarastanja, tako da upotreba antibiotika nije bila potrebna.

Jedan prominentni operator u V. Britaniji je, na primer, stavljao med na otvorene rane posle operacije raka i zakijučio da med ubazava njihovo zarastanje i da na njima ima manje kolonija bakterija nego kada su tretirane antibioticima. Ovo je, u stvari, potvrda verovanja da med ubija bakterije koje imaju tendenciju razmnožavanja na ranama.

Istraživači iz Južne Afrike ustanovili su da med zadaje udarac razvoju nekih opasnih mikroorganizama, kao što su Salmonella, E. coli i V. Cholerae, koji izazivaju proliv i druge bolesti koje haraju po zemljama u razvoju. Med,
kada se jede, deluje protiv štetnih bakterija u organima za varenje i pomaže suzbijanju dijareje, što takođe dokazuje da med ima antibakterijsko dejstvo.

LEKOVITA SVOJSTVA MEDA I KRVNI SUDOVI
Med ima svojstvo širenja krvnih sudova i poboljšanja cirkulacije. Dužom upotrebom, oko 50 g meda dnevno, u trajanju mesec—dva dana, poboljšava se opšte stanje organizma, normalizuje sastav krvi, povećava procenat hemoglobina, a poboljšava se i tonus srčanih mišića i krvnih sudova.

Kod povišenog krvnog pritiska med se koristi u kombinaciji sa sokovima povrća. Najbolja je mešavina od soka mrkve, cvekle, rena, meda i limunovog soka, koju treba 2 meseca uzimati po kašiku, 2—3 puta dnevno, pre ili posle jela.

LEKOVITA SVOJSTVA MEDA PROTIV ŽELUDAČNO-CREVNIH OBOLJENJA
Med pokazuje povoljno dejstvo protiv gastritisa, gorušice, čira na želucu i dr. Preporučuje se u raznim vidovima ujutro i u toku dana, i to razblažen u čaši tople vode. Vrući rastvor meda umanjuje i otklanja bolove u želucu i gorušicu (žgaravicu). Kod slučajeva gastritisa sa umanjenom kiselinom. Najbolje je hladni rastvor meda uzimati pre jela. Kod čira na želucu med utiče na zarašćivanje oštećene sluzokože želuca i jača organizam i nervni sistem. Ovo je naročito značajno, jer se smatra da su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu posledica narušavanja funkcije nervnog sistema.

Med protiv prehlade.
Preporučuje se sa vrućim mlekom (kajika meda na čašu mleka), sa limunovim sokom (sok od pola ilii celog limuna na 100 g meda).

DIJETE KOJE OGRANICAVAJU KORIŠCENJE MEDA
-Dijeta bez šećera.
-Dijeta sa malo ugljenih hidrata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *