med lekovita svojstva

MED SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST
med lekovita svojstva
Med je slatka, gusta tečnost koju pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka, koji pčele sakupljaju, dodaju sopstvene specifične materije, transformišu i odlažu u ćelije saća da sazri. Med se, u stvari, sastoji od oko 75% fruktoze i glukoze i oko 18% vode. Ostatak su dekstrin, belančevine, nešto vitamina B grupe (B2 i niacina), kao i gvožđe i kalcijum. Nema masti ni holesterola. Med je slađi od šećera zbog sadržaja fruktoze, ali ima nešto nižu energetšku vrednost zbog sadržaja vode. Organizam ga lako asimiluje, brže nego šećer. 100 grama meda ima 304 kalorije.
U odnosu na šećer, potrošnja meda kod nas je 15 puta manja — svega 1,1 kg po stanovniku godišnje.

Med kalorije na 100 grama
Energija 304 kalorije

Sve vrste prirodnog meda su skoro bez ostataka pesticida, jer su pčele veoma osetljive na pesticide i izbegavaju cvetove prskamih biljaka. Med inače pojačava delovanje pojedinih lekova.
Sortni med. Proizvod koji medonosne pčele proizvode od naktara cvetova medonosnih biljaka određene vrste. Takav med mora imati svojstven miris i ukus označene vrste biljike.

—Bagremov med je svetle boje, skoro bezbojan, sitnozrnast i brzo kristališe.

— Lipov med bledožute ili zelenkaste boje, bistar i specifiičnog prijatnog mirisa.

— Med od kadulje je tamnozelene boje, sa veoma izraženjim mirisom i ukusom na kadulju.

—- Cvetni med. Najčešće se nalazi u prodajii, a potiče od nektara medonosnih cvetova različitih biljaka.

KUPOVINA I ČUVANJE MEDA

Kupovati: originalna pakovanja meda sa potrebnim oznakama o vrsti i proizvođaču. Kod kupovine rinfuznog meda treba biti oprezan, jer može biti falsifikovan sirupom ili šećerom, zbog velike razlike u ceni. Boja meda nema uticaja na kvalitet i zavisi od medonosne biljke. Med treba da bude gusta i mutna viskozna tečnost. Komercijalni med može biti i bistar ako je filtriran i obično se lakše sipa nego sirovi med, jer je zagrevan da bi bio manje gustine i da bi bili uništeni kvasci i bakterije u njemu. Međutim, prednost treba dati nefiltriranom sirovom medu. Prirodni med često kristališe, »ušećeri se« te mnogi zbog toga sumnjaju u njegovu ispravnost i prirodnost. Ako se posuda sa takvim, »ušećerenim« medom stavi u toplu vodu, ne topliju od one u kojoj se može držati ruka, kristali se istope i med dobija normalan izgled. Iskristalisani med je dokaz da je sigurno prirodan.

Med je trajan proizvod i može se držati na sobnoj temperaturi a ne u frižideru. Otvorena pakovanja, ipak, držati poklopljena, kako u med ne bi dospeli kvasci i bakterije, koji, uz prisustvo vode, mogu izazvati alkoholno vrenje i povećanu kiselost.Poseban efekat ima na održavanje elastičnosti krvnih sudova i važi za prirodni lek protiv arterioskleroze. Smatra se da sprečava »plavetnilo« po nogama, koje se javlja zbog pucanja krtih kapilara, kao i opadanje kose. Pomaže pri varenju hrane i dobro je sredstvo protiv zatvora, ali i proliva, kao i protiv malokrvnosti (anemije). Zbog osobine da povecava čvrstinu kostiju, preporučuje se naročito ženama koje pate od osteoporoze.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *