med i cimet zaMešavina meda i cimeta odavno se koristi u narodnoj medicini.

Cimet i med za imunitet

Iako je nekoliko sprovedeno nekoliko studija o uticaju cimeta i meda na imunitet, rezultati su neubedljivi i više istraživanja je potrebno da se uradi.Mnogi lekari prirodne medicine, holistički nutricionisti i alternativni praktičari podržavaju tvrdnje da cimet i med može imati pozitivan efekat na imunitet.Svakodnevna upotreba cimeta i meda mogu pomoći da se ojača imuni sistem i obezbedi zaštita od virusnih i bakterijskih napada.Ako želite da koristite med i cimet za imunitet to svakako možete jer neće biti štetnog dejstva na zdravlje a pozitivni efekti se mogu očekivati.
Prema nekim naučnim istraživanjima cimet može da pomogne u borbi protiv infekcija.Isparljiva ulja dobijena od kore cimeta su antivirusna, antifungalna i antibakterijska.Cimet može pomoći u lečenju infekcija digestivnog trakta , kao i respiratornog trakta i zaustaviti razvoj kandide.Cimet ima anti inflamatorna svojstva.Cimet prema mnogim istraživanjima može biti efikasan kada se koristi na početku prehlade ili gripa, kada je bolest u početnim fazama, a prati je znojenje, bol i slinavljenje.Prema ovim istraživanjima ipak ima osnova da je cimet i med dobro sredstvo za imunitet.

Med i cimet za kosu

Iako ne postoje čvrsti naučni dokazi koji mogu da dokažu da su cimet i med dobro sredstvo za kosu, veruje se da stimuliše kožu temena i povećaju cirkulaciju krvi.Ovaj efekat je isti kao kod skupocenih preparata za kosu koja opada.Ovakvi preparati se obično daju kada se javi intenzivno opadanje i gubitak kose.Kako cimet i med za kosu nisu skupo sredstvo ne postoji razlog da ih ne probate.Mora se shvati da u većini slučajeva zdravstvene koristi od bilja i začina nisu naučno dokazane, ali postoje mnoga pozitivna iskustva stečena tokom stvarne upotrebe.
Ako želite da probate cimet i med za kosu evo recepta…
U vruće maslinovo ulje umešati kašiku meda i kašičicu cimeta. Ovu smesu utrljati u koren kose i ostaviti petnaest minuta.

 

Med i cimet za holesterol

Postoje mnogi biljni i prirodni lekovi za smanjenje holesterola a med i cimet su jedan od njih.
Tri kašičice cimeta i dve kašike meda umešati u 4 dl čaja (najbolje zelenog). Piti tri puta dnevno.

Med i cimet za bubuljice akne i infekcija kože

Cimet i med su dva tradicionalna narodna leka za bakterijske i gljivične infekcije.Zajedno se mogu koristiti za bubuljice i akne. Med i cimet su bolji od mnogih komercijalnih preparata za akne jer pružaju koži prirodnu ishranu i vlagu , za razliku od nekih komercijalnihproizvoda za akne i bubuljice koji deluju sušenjem.
Umešati tri kašike meda i kašičicu cimeta. Nanositi na bubuljice svako veče pre spavanja. Potrebno je dve nedelje da koža postane čista i zdrava.

Med i cimet za mršavljenje

Mešavina jednakih delova meda i cimeta prokuvana u čaši vode ne dozvoljava masnoćama da se talože. Piti dva puta dnevno, ujutro pola sata pre jela i uveče pola sata pre spavanja.Nema još uvek naučnih dokaza da su med i cimet efikasni za mršavljenje ali njihovo indirektno dejstvo je neosporno.Takodje u jednoj studiji na dijabetičarima je utvrdjeno da su ispitanici koji su konzumirali med i cimet osam nedelja smanjili nivo holesterola, triglicerida ali i smršali.