maticni mlecMatični mleč je pčelinji proizvod koji povećava otpornost prema bolestima, usporava starenje, poboljšava krvnu sliku, pamćenje i radnu sposobnost, pomaže u slučaju oboljenja zglobova, ublažava klimakterične tegobe i ubrzava metabolizam.

Matični mleč je složena supstanca za koju naučnici tvrde da predstavlja najsavršeniji proizvod prirode.Matični mleč se dobija iz razvijenih žlezda smeštenih u glavi pčele radilice, a nastaje od cvetnog praha, nektara i vode.Medicina je ovu gustu mlečnobelu tečnost oporog ukusa i karakterističnog mirisa proglasila jednim od najboljih biostimulatora i regeneratora.

Sastav matičnog mleča

Biohemijska analiza ove čudotvorne materije potvrdila je prisustvo svih važnih mikro i makroelemenata, belančevina, vitamina, šećera, enzima i aminokiselina. Utvrđeno je da matični mleč sadrži 22 aminokiseline neophodne za normalan rast i razvoj organizma. Od toga je 10 nezamenljivih (arginin, histidin, valin, metilamin, triptofan, leucin, izoleucin, metionin, fenilalanin, treonin…) koje organizam ne može sam da sintetizuje, već ih mora dobiti u gotovom obliku.Pored toga, sadrži biološki aktivne supstance kao što je acetilholin, medijator nervnog nadražaj važan za opuštanje (relaksaciju holinesterazu, vitamine B1,B3, B6, B12, C, H, PP, E, nikitinsku kiselinu, biotin, pantoteinsku kiselinu, nukleinske kiseline enzime, minerale i mikroelemen Mg, Ca, Na, Cu, Cr, Fe, Mn, Z Co – koji doprinose regeneracij stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući visokom sadržaju gamaglobulina, matični mleč je odlično antivirusno i antikancerogeno sredstvo, što znači da se konzumiranjem matičnog mleča smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja.

Lekovita svojstva matičnog mleča

Matični mleč jača imunitet, poboljšava krvnu sliku i opšte stanje organizma, povećava radnu sposobnost, pamćenje i izdržljivost. Efikasan je u borbi prot depresije, nesanice, migrene nervoze, senilnosti, poboljšava rad srca i krvnih sudova, te normalizuje krvni pritisak, pomaže kod oboljenja zglobova, ublažava klimakterične tegobe, ubrzava metabolizam, sprečava arteriosklerozu.Blagotvorno delu na kožna oboljenja i na bolove zglobovima, pomaže u slučaju problema sa prostatom, i kod respiratornih oboljenja, ubrzava oporavak nakon bolesti, podmlađuje, revililizuje usporava starenje i smanjuje umor i staračku malaksalost. Primena matičnog mleča preporučuje se nakon hiruških intervencija i porođaja sa obilnijim krvarenjem.