maslinovo ulje

maslinovo uljeLEKOVITA SVOJSTVA MASLINA
-Zaštita od srčanih oboljenja.
-Smanjenje lošeg LDL i povećanje dobrog HDL holesterola.
-Prečišćavanje krvi od masnih materija.
-Sadrži sastojke koji usporavaju pojavu raka i starenje.
-Smanjenje rizika od mnogih oboljenja.
-Sniženje krvnog pritiska.

Koliko maslinovog ulja je lekovito?
Računa se da 1 kašika maslinovog ulja uništava holesiterol koji unosimo sa 2 jajeta. 5—6 kašika maslinovog ulja dnevno drastično poboljšava sastav krvi kod srčanih bolesnika, dok se jednom kašikom ulja dnevno može sniziti krvni pritisak. Dvostrukom količinom maslinki postiže se slčan efekat. Oni koji drže dijete sa malo masti i soli treba da koriste maslinke i ulje po savetu svog lekara.
U narodnoj medicini maslinovo ulje je smatrano lekovitim napitkom, naročito u zemljama oko Sredozemnog mora, i to još pre 4000 godina. Ramzes II koji je vladao Egiiptom između 1300. i 1200. godine pre naše ere smatrao ga je lekom za sve bolesti.

MASLINOVO ULJE I DUGOVECNOST
Žitelji Krita koriste puno masti u ishrani, tako da čak 55% kalorija potiče iz masti, iako se preporučuje najviše 30%, ali samo iz maslinovog ulja dolazi oko 33% kalorija. Po pravilu, stanovniici koji konzumiraju puno masnoća češće oboljevaju od srčanih bolesti, ali stanovnici Kriita iimaju najmanju stopu srčanih oboljenja i oboljenja od raka. Naučnici pokušavaju da ustanove uzroke »faktora dugog življenja«. i često su prinuđeni da pridaju veći značaj maslinovom ulju. Na Kritu je potrošnja masliniovog ulja možda najveća na svetu, mada je to pojava i u celoj Grčkoj, Italiji u juznoj francuskoj i drugim zemljama oko Mediiterana.

Eminentni naučnik iz oblasti dijetetike masti sa Minesota univerziteta A. Keys je ustanovio da je od 2.300 ljudi srednjih godina iz 7 zemalja smrtnost od srčanih oboljenja biila izuzetno mala kod onih koji su maslinovo ulje koristili kao jedini ili glavni izvor masnoća.

Studije nekih istraživača iz raznih zemalja pokazuju da maslinovo ulje sadrži neke sastojke, koji skoro čudotvorno
deluju na krv da se bori protiv opasnih arterijskih nagomilavanja holesterola. Kao rezultat tih saznanja neki lekari preporučuju maslinovo ulje kao odlično sredstvo za smanjenje rizika od srčahih oboljenja. Tako su, na primer lekari davali pacijentima posle operacija na srcu 4—5 kašika maslinovog ulja, dnevno.

Na Teksas univerzitetu — Naučni centar za srćane terapije, utvrdili su da nezasićene masne kiseline maslinovog ulja znatno smanjuju nivo holesterola u krvi. Kod pacijenata srednjih godina pomoću maslinovog ulja snižen je ukupni holesterol u krvi za oko 13%, a opasni LDL holesterol za 21%.

Maslinovo ulje ne samo da snižava nivo ukupnog holesterola, već i povećava kritičnu zaštitnu količinu dobrog HDL holesterola, za koji se smatra da osujećuje pojavu srčanih oboljenja. Druge vrste biljnih ulja pokazuju tendenciju snižavanja nivoa i korisnog HDL i opasnog LDL holesterola. Novija istraživanja su pokazala da maslinovo ulje sadrži takođe agense koji izazivaju nezavisne reakcije, npr. kao antikoagulanti koji sprečavaju taloženje holesterola na unutrašnjim zidovima krvnih sudova, koje dovodi do začepljenja, smetnji u protoku krvi i srčanih oboljenja.

Prema italijanskom naučniku dr B. Berra hemijske komponente maslinovog ulja, kao cikloarthanol, neutrališu holesterol za vreme apsprpcije, tako da se sprečava taloženje holesterola na krvnim sudovima.

Maslinovo ulje takođe utiče na sniženje krvnog pritiska. Prema nekim istraživačima 2/3 kašike ovog ulja dnevno snižava sistolični pritisak za 5 podeoka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *