MASLAC (BUTER) SASTAV I HRANLJIVA VREDNOSTmaslac
Maslac predstavlja veoma vrednu energetsku namirnicu sa puno mlečne masti (oko 80%) i sa dosta vitamina A, D i E. Prijatnog je ukusa i mirisa i organizam ga lako koristi i dobro podnosi. Za razliku od drugih mlečnih proizvoda, maslac praktično ne sadrži belančevine, kalcijum i vitamine B gnipe.

Potrošnija maslaca kod nas je mala — oko 0,5 kg po stanovniku godišnje, dok je, na primer, u V. Britaniji ta potrošnja — 4,9 kg.

Maslac je, u stvari, očvrsnuta mlečna mast zrnaste strukture u kojoj je ravnomemo fino raspoređena blaga zakiseljena mlaćenica — oko 14%. Zbog visokog sadžaja mlečne masti veoma je hranljiv i prijatnog mirisa i ukusa i lake svarljivosti. Kalorična vrednost mu je slična margarinu — oko 740 kalorija za 100 g maslaca.

MASLAC KALORIJE NA 100 GRAMA

Maslac energija 740 kalorija

Izuzev masti od morskih životinja, životinjske masti (maslac, kajmak, svinjska mast, loj i dr.) sadrže najviše zasićenih masnih kiselina i puno holesterola.
Naime, preko 60% masnih kiselina u maslacu su zasićene, 1/3 su poluzasićene i samo u tragovima ima nezasićeniih masniih kiselina. Na primer, 60% masnih kiselina u ulju od kukuruznih klica je nezasićeno, 24% su poluzasićene i samo 13% zasićene.Kašika maslaca ima oko 30 mg holesterola, a u biljnim uljima ga uopšte nema.

Maslac je bogat izvor viitamina A (3000 do 18000 I.J. na 100 g), zavisno od godišnjeg doba. U toku zime ima ga manje, a leti više. I količina vitamina D varira zavisno od sezone i načina ishrane krava muzara.

KUPOVINA I ČUVANJE

Kupovati: prvnestveno maslac sa oznakom »I klasa«, jer on ima najviše mlečne masti i najmanje vode, a ukus i miris su mu prijatniji. Poznaje se i po tome što su oznake na pakovanju crvene, a kod maslaca »I klase« plave boje. Preferirati maslac svežijeg datuma proizvodnje (označen na pakovanju) i maslac iz rashladne vitrine u prodavnici. Za dijetalce je važno da li je dodata so ili nije, i to takođe mora da bude označeno. U slučaju da ste kupili užegao maslac, vratite ga prodavou, jer užegle masnoće uništavaju vitamine u orgainima za varenje.

Čuvati ga u frižideru, zapakovanog u materijal koji ne prupušta vodu i gasove i koji ga štiti od prodiranja mirisa iz druge hrane. Užegao maslac ima neprijatan miris i ukus, a proces užeglosti usporavaju hladnoća i prisustvo soli u njemu. Nešto je trajniji od svinjske masti, jer sadrži više zasićenih masnih kiselina.U zamrzivaču maslac se može, ako je unet kao svež, držati do 9 meseci. Na hladnom, van frižidera, može se čuvati do 2 nedelje, a u frižideru do 6 nedelja.

KORIŠĆENJE I PRIPREMANJE

Umereno korišćenje maslaca je manje štetno po zdravlje i pored visokog sadržaja holesterola nego margarin koji sadrži puno aditiva.Pored korišćenja za mazanje na hleb, jer je, veoma ukusan, popravlja ukus i hranljivu vrednost mnogih jela. Maslac i druge masnoće pored povećanja energetske vrednosti jela sprečavaju i zagorevanje jela i daju im prijatnu aromu. Kada se koristi za prženje, dobro je u tiganj staviti malo jestivog ulja, da bi se sprečilo zagorevanje hrane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *