Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vreme je za čišćenje tela!

manjak energije umor pospanostJeste li znali da vam to može pomoći da vratite energiju i poboljšate zdravlje? Posvetite mu malo vremena i truda i dobićete odlične rezultate…
Zbog užurbanog načina života, brza, savremena ishrana bazirana je na rafinisanim i prerađenim proizvodima. Osim što sadrži previše masnoća, koje dolaze direktno iz mlečnih proizvoda – mesa, margarina, i indirektno – pretvaranjem rafinisanih namirnica (belog brašna, šećera, belog pirinča itd.) u masnoću, u njoj nema dovoljno kvalitetnih hranljivih sastojaka: složenih ugljenih hidrata, minerala, vitamina i vlaknastih materija. Uz toksine koji se talože u organizmu zbog nedovoljno kvalitetne ishrane, zagađene okoline, nedovoljno kretanja i previše stresa, može se reći da je organizam savremenog čoveka zaista opterećen. Čišćenje (detoksikaciju) organizma protiv manjka energije i umora svakako nije dobro započeti drastičnom dijetom, gladovanjem ili ispijanjem sokova, jer bi to moglo da bude prejak šok za organizam. Za naše telo je blagotvorno konzumiranje prirodne hrane, bazirane na integralnim žitaricama, mahunarkama, obilju svežeg sezonskog povrća i voća, semenkama, nerafinisanim uljima i manjoj količini ribe i plodova mora,koji će organizam snabdeti kvalitetnim hranljivim materijama, a istovremeno mu omogućiti “trošenje” i čišćenje starih naslaga.

Istraživanja savremene ishrane pokazuju da se uopšte premalo konzumira povrće. Ono je neizostavni sastojak kvalitetne ishrane, jer osvežava, čisti i jača organizam vrednim hranljivim sastojcima i tzv. fitohemikalijama, koje deluju antioksidativno i sprečavaju degenerativne promene u organizmu. Izdvojićemo zeleno lisnato povrće, posebno divlje prolećno zeleno bilje. Ono obiluje hlorofilom i vlaknima i sadrži mnogo minerala i vitamina, posebno vitamina C. Sjajno čisti organizam, posebno dobro deluje na jetru i neizostavni je deo svakodnevnog prolećnog jelovnika.Beli luk deluje kao prirodni antibiotik i antimikotik, efikasan je u prevenciji prehlada, tako čestih u ovo prelazno godišnje doba. Potreba za slatkim često dolazi iz potrebe za opuštanjem od stresa i napetosti, a prečesto se zadovoljava konzumacijom slatkiša prepunih rafinisanih šećera. On vrlo brzo ulazi u krv i naglo podiže nivo šećera u njoj, ali se i vrlo brzo troši. Takođe “krade” minerale iz organizma, a njegov višak se u telu pretvara u masnoću. Međutim, evo i dobre vesti. Ne mora da bude tako, jer se potreba za slatkim može zadovoljiti kvalitetnijim ugljenim hidratima, onima iz žitarica i voća. Postoje takođe prirodni zaslađivači (sladovi od žitarica) koji su, uz ostale kvalitetne namirnice, nezaobilazni u prirodnim desertima. Ustanovljeno je da su ljudi često dehidrirani jer ne znaju da prepoznaju potrebu za vodom, pa jedu umesto da piju. Zato predlažemo korišćenje sjajnog napitka “zelena magma”, dobijenog posebnim postupcima uz očuvanje enzima, minerala i hlorofila iz mladog lišća ječma. Prah zelene magme može se pretvoriti u napitak u kombinaciji sa vodom ili ovsenim mlekom, koje deluje antistresno i odlično je za želudac. Takav napitak, konzumiran pola sata pre ili dva sata posle jela, izuzetna je pomoć u čišćenju organizma, sprečavanju i tretiranju alergija i održavanju opšteg zdravlja.

Namirnice protiv manjka energije umora i stalne pospanosti

Ječam: hranljiva energetska bomba
Kada se radi o žitaricama, ječam je na prvom mestu kao sastojak zdrave ishrane. Ova vekovima stara žitarica puna je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, veoma malo masti i, kao sve biljke, nema holesterola.

Zeleno lisnato povrće
Pod zelenim povrćem u užem smislu podrazumevamo: zelenu salatu, blitvu, spanać, kupus, kelj, prokelj… Pored toga, u zeleno povrće spadaju i boranija, grašak, brokoli, krastavac, peršun (list), lišće belog i crnog luka i ostalo lisnato povrće koje se koristi u ishrani, a sadrži dosta hlorofila, biljna vlakna, vitamine i minerale. Kod zelenog lisnatog povrća je veoma važno to što sadrži malo kalorija, a ima dosta lekovitih sastojaka neophodnih svakom organizmu.

Limun
Ovo je jedna od najkorisnijih namirnica na planeti. Štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati superhranom. Limun je pun hranljivih sastojaka – sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan. Povoljno deluje na rad jetre, creva, želuca, kao i imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema. Ako redovno konzumirate limun, možete da sprečite bolesti kao što su laringitis, bronhitis, grip, prehlade, artritis, visok krvni pritisak, razne bakterijske infekcije, bubrežne i žučne kamence, a prema novijim istraživanjima, koristan je i u borbi protiv raka. Postoji puno načina da ovu namirnicu uvrstite u svakodnevni jelovnik. Ipak, najjednostavnije je svaki dan popiti 1-2 čaše mlake vode s limunom.

Maslinovo ulje
Nutricionisti će se složiti: maslinovo ulje je kralj među uljima. Pri tom se, naravno, misli na ekstradevičansko maslinovo ulje, koje se dobija jednostavnim ceđenjem i filtriranjem zdravih maslina, pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan. Lekovita svojstva maslinovog ulja su dobro dokumentovana u naučnoj literaturi. Ova drevna namirnica pruža zaštitu od hroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od oboljenja srca, prevencijom karcinoma i jačanjem imuniteta. Takođe mu se pripisuju i protivupalna svojstva, kao i zaštitno dejstvo na sluzokožu želuca.