MANDARINE SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST
mandarine kalorije vitamini
Mandarine su veoma uhuisno voće, osvežavajućeg priiatnog mirisa i ukusa i bogato vitaminom C. Sadrži puno šećera, malo biljnih vlakana i puno pektina, vlše nego jabuke. Bogatije su vitaminom C od pomorandže — za 60%. Plod mandarine osrednje krupnoće sadrži 26 mg vitamina C, što predstavlja 45% dnevne potrebe za odraslu osobu. Dobar su izvor kalijuma, a vitamina A ima više nego kod drugih citrus plodova.

Koliko kalorija imaju mandarine?
Mandarine kalorije na 100 grama
Energija 53 kalorije 2,5%

Ugljeni hidrati 13,34 g 10%
Proteini 0,81 g 1,5%
Ukupno masti 0,31 g 1%
Dijetalna vlakna 1,8 g 5%
Mandarine vitamini na 100 g
16 mikrograma folata 4%
Niacin 0,376 mg 2,5%
Pantotenska kiselina 0,216 mg 4%
Piridoksin 0,078 mg ​​6%
Riboflavin 0,036 mg 3%
Tiamin 0,058 mg 5%
Vitamin C 26,7 mg 44%
Vitamin A 681 IU 23%
Vitamin E 0,20 mg 1%
Elektroliti
Kalijum 166 mg 3,5%
Minerali
Kalcijum 37 mg 4%
Bakar 42 mcg 4,5%
Gvožđe 0,15 mg 2%
Magnezijum 12 mg 3%

KUPOVINA I ČUVANJE
Kupovati: mandarine koje su teške za svoju veličinu, što znači da su sočne, Boja kore treba da bude jarka narandžasta, skoro crvena i prirodno odignuta od voćnog »mesa« i da se lako ljušti.
Izbegavati: zelane, uvenule i lagane plodove, jer su onda obično sa malo soka.

KORIŠĆENJE I PRIPREMANJE
Najbolje je koristiti sveže oljuštene i sočne mandarine. Pre korišćenja dobro ih oprati ispod hladne tekuće vode. Ne treba ih ljuštiti ranije, pre nego ste spremni da ih pripremiti za konzum, jer se ljuštenjem oštečuju ćelije voćnog »mesa«, te dolazi do oksidacije i gubitka vitamina C. Služiti ih hladne, ali radi bolje arome pre serviranja držati ih malo na sobnoj temperaturi.

Mandarine u limenkama. Pre pakovanja u limenke mandarine su kratkotrajno blanširane u pari da bi se inaktivirali fermenti oksidaze, koji mogu razoriti vitamin C. Interesantno je da mandarine u limenki sadrže više vitamina C nego svezi plodovi. ,

LEKOVITA SVOJSTVA
-Jačanje apetita i vitalnosti.
-Zaštita od avitaminoze, prehlada i infekcija.
-Nadoknada gubitka kalijuma kod upotrebe diuretika.
-Zaštita od nekih oblika raka.

S obzirom na bogat sadržaj vitamina C, mandarine pružaju zaštitu protiv raznih avitaminoza, uključujući i skorbut, kao i od prehlada i raznih infekcija.

Prema Američkom društvu za borbu prodv raka, hrana bogata vitaminima A i C može pružiti izvesnu zaštitu od pojave raka na organima za varenje i na disajnim organima, kao i od raka izazvanog hemijskim sredstvima.

Mandarine sadrže više kalijuma nego pomorandže, a poznato je da se hrana koja sadrži puno kalijuma preporučuje bolesnicima koji uzimaju diuretike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *