makrobiotika sta jeKao veština zdravlja i dugovečnosti makrobiotika ima sve više poklonika na našim prostorima. Mnogi su već prihvatili ovaj prirodan i celovit sistem koji podrazumeva medjusobnu vezu i delovanje ishrane, životnog stila i okruženja i predstavlja sveobuhvatan i praktičan pristup postizanju i održavanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.

A, za one koji to tek nameravaju, podrobno objašnjavamo šta je šta od pojmova koji se koriste u makrobiotici.

ŠTA JE TO…
AGAR-AGAR – beli prah, koji se dobija od jedne vrste algi i koristi se kao zgušnjivač za pripremanje kantena i aspika.

AMASAKE – slatkiš ili osvežavajući napitak, pripremljen od fermentisanog slatkog pirinča, koji se dugo gnječi da postane tečan.

AME – prirodni zasladivač od žitarica, pripremljen od pirinča, ječma ili pšenice ili od kombinacije zitcirici

ARAME ALGE – crne alge, koriste se kao prilog jelima i u lekovite svrhe. Najčešće se preporučuju kod ginekoloških oboljenja i za elastičnost krvnih sudova.

AZUKI PASULJ – mali, tamnocrveni pasulj, prijatnog ukusa, uvozi se iz Japana. Naročito je dobar za bubrege i ginekološke probleme, a koristi se i kod diabetesa…azuki pasulj

BANČA ČAJ – se sastoji od peteljki banča žbunova, starih najmanje 3 godine. Uspeva u Japanu. Pospešuje varenje, blago alkalizuje krv i bogat je kalcijumom. Koristi se i za spoljnu upotrebu.

ČIČAK – tvrda korenasta biljka koja raste skoro u svim krajevima sveta. Njen koren je veoma cenjen u makrobiotičkoj kuhinji zbog energije neophodne teškim bolesnicima i rekonvalescentima….čičak

DAJKON – duga bela rotkva koja je po osobinama bliska našim crvenim rotkvicama. Odstranjuje naslage masnoće i sluzi koje su se nagomilale u organizmu kao posledica češćeg uzimanja hrane životinjskog porekla. Rendani dajkon pospešuje varenje teških, uljastih namirnica. Veoma je lekovit kod ginekoloških oboljenja.

DENTI – crni prašak za zube, proizveden od morske soli i ugljenisanog plavog patlidžana.

DULSE – crvenkastoljubičasta alga. Koristi se u supama, salatama i jelima od povrća, obiluje gvoždem, ali je često nema u našim prodavnicama zdrave hrane.

DINENDŽO – japanski krompir koji može da poraste više od jednog metra. Koristi se u pripremi rezanaca od heljde.

GOMASIO – dodatak jelima koji se priprema od prženih mlevenih susamovih semenki i morske soli.

GLUTEN – lepljiva supstanca preostala posle mešanja mekinja i ispiranja da se odvoji od brašna. Koristi se za pripemanje seitana. S obzirom da ima sve više onih koji pate od alergije na gluten, seitan se ne preppručuje svima.

HAČO MISO – sojina pasta, priprema se od soje i morske soli, a fermentiše najmanje 3 godine. Koristi se za pripremanje dodataka jelima.

HIDZIKI – tamna alga koja posle sušenja postaje crna. Poreklom je iz Japana, a raste pored američke obale države Mejn. Bogata je mineralima i kalcijumom.

HOKAIDO BUNDEVA – obla narandžasta tikva, veoma slatkog ukusa. Poreklom je iz Nove Engleske, a preneta je u Japan, gde je d-bila ime po ostrvu Hokaidu.

VAKAME ALGA – duga, tanka zelena alga, koja se koristi za pripremanje supa, jela od povrća… Bogata je mineralima i kalcijumom.

ĐUMBIR – jak, ljutkast koren, koristi se kao začin i kao lek….đumbir

JANOH – kafa od žitarica, priprema se od različitih vrsta žitarica i mahunarki, isprženih i samlevenih u prah. Kod nas može da se nadje i Inka kafa, sličnog sastava.

KANTEN – desert koji se pravi od voća i alge agar-agar i ima želatinast izgled i ukus.

KAJU – kaša od žitarica koje se dugo kuvaju u oko pet puta većoj količini vode, najčešće u ekspres-loncu. Kaju liči na krem kada je gotov.

KINPIRA – jelo koje se najčešće pravi od dinstanog čička i šargarepe i začinjava tamarijem. Zbog snažne energije, daje se bolesnim osobama i rekonvalescentima.

KOMBU – široka, debela tamnozelena alga, raste u okeanima i bogata je mineralima, vitaminom A i kompleksom B vitamina. Koristi se za pripremanje žitarica, supa i mahunarki, a može se doda i drugim jelima.

KOMBU DAŠI – vrsta supe koja se priprema samo od kombu alge, vode i soja-sosa, a može se da se jede sa rezancima.

KUKICA – grančice banča žbuna koje se koriste za čaj.

KUZU – beli skrob, koji se dobija od korena divlje biljke kuzu. Koristi se za pripremanje supa, sosova, deserta i u medicinske svrhe. Najpoznatiji je napitak umešokuzu (od umeboši šljive, kuzua i šojua).

MISO MRKOG PIRINČA -fermentisana sojina pasta, pravi se od mrkog pirinča, soje i morske soli.

MU ČAJ – lekovit čaj, priprema od 16 vrsta različitih trava i koristi se kod ginekoloških oboljenja.

MUGI MISO – pasta od soje, koja se priprema od ječma, soje, morske soli i vode.

LOTOSOV KOREN – koren jedne vrste vodenog ljiljana, ima tamnu koru, dok mu je unutrašnjost beličasta i podeljena na komore. Koristi se kao dodatak supama i mahunarkama, a delotvoran je slučaju problema disajnim organima…lotosov koren

NATO – SOJA koja je prvo skuvana, pa pomešana sa enzimima koji unapređuju zdravlje i ostavljena da fermentira 24 sati na odredenoj temperaturi.

NATO MISO – dodatak jelu koji se priprema od soje, žitarica, djumbira i kombu alge i kratko fermentira.

NIGARI – tvrda, kristalizovana so, koja se dobija topljenjem ovlažene morske soli. Koristi se za pripremanje tofua.

NORI ALGA – sušeni listovi ove alge su tamne ili crne boje i prže se nad plamenom dok ne pozelene. Nori alga obiluje proteinima i vitaminom B12. Preporučuje se onima koji pate od herpesa. Koristi se za garniranje, obmotavanje pirinčanih kuglica, pripremu sušija i kao dodatak jelima.

OKARA – sojina pulpa koja preostane posle pripremanja sojinog sira tofua. Kuva se sa povrćem, a može se koristiti i u pripremi kolača.

SUŠI – pirinač pomešan sa povrćem, ribom ili turšijom, obmo-tan nori algom i sečen na kolutove.

ŠIO KOMBU – komadi alge kombu kuvani sa tamarijem. U malim količinama se koriste kao dodatak jelu.

TAMARI – soja sos pri premljen na prirodan način i razlikuje se od industrijski pripremlje nog sosa od soje sa dodatakom hemika lija.

TARO – krompir sa debelom, dlakavom ljuskom. Drugi naziv mu je albi. Koristi se kao prah, za pripremanje taro albi flastera pomoću kojih se toksini izvlače iz tela. A, može da se jede i kao povrće.

TEKA – dodatak jelima od hačo misa, susamovog ulja, čička, lotosovog korena, šargarepe i dumbirovog korena. Priprema se dinstanjem na tihoj vatri, a koristi kao začin i lek (na primer u kombinaciji sa banča čajem kao lek protiv migrenozne glavobolje).

TEMPEH – jelo od soje, sirćeta, vode i posebnih bakterija koje fermentišu nekoliko sati, Odlična zamena za meso.

TEMPURA – kriške povrća, ribe ili tofua koje se uvaljaju u testo i prže na ulju u dubokom sudu dok ne porumene.

TOFU – sir napravljen od soje, nigarija i vode.

UMEBOŠI ŠLJIVA – slana šljiva iz turšije koja se koristi u malim količinama kao dodatak jelima i u lekovite svrhe.