MAKROBIOTICKI DORUCAKMakrobiotički doručak se prilično razlikuje od uobičajenog doručka. Po svom sastavu on je jednostavan, lako varljiv i niskokaloričan, a pri tom daje veliku energiju. Kao prvo, uvek je zastupljena jedna žitarica, najčešće integralni pirinač, jer se smatra da žitarica daje odličnu energetsku vrednost, neophodnu za početak dana.

Često se preporučuje i miso supa, jer čisti organizam od otrova i daje dobru energiju. I na kraju, uz sve to dobro dode i šolja kratko barenog zelenog lišća, u kome ima raznih korisnih vitamina i kalcijuma.
Ovoga puta odlučili smo se za činijicu miso supe od crnog luka, šargarepe i paškanata; porciju kuvanog integralnog pirinča i činijicu kratko barenog zelenog lišća kelja.

PRIPREMA

Miso supa

Za miso supu je potrebno (za jednu porciju): 2 cm vakame alge, 1 šolja vode, 1 ravna kašičica miso paste i % šolje povrća (crni luk, šargarepa, paškanat) i malo seckanog peršuna za ukras.
Vakame alga se kratko potopi u malo vode, a za to vreme se povrće sitno isecka. Voda u kojoj se otapala alga se baci, a alga i povrće se stave u šerpicu sa šoljom hladne vode. Pusti se da provri, zatim se smanji i kuva se desetak minuta na tihoj vatri. U međuvremenu se kašičica miso paste razmuti u malo tople vode i doda u supu. Ringla se isključi, tako da miso još malo struji bez kuvanja i doda se seckani peršun.

Žitarica

Jedna šolja pirinča se stavi u šerpu za kuvanje i nalije mlazom hladne vode. Voda se odlije i nalije nova. Ovo pranje pirinča ponovi se 3-4 puta, dok voda ne postane sasvim bistra. Zatim se pirinač nalije sa dve šolje vode, doda se 2 cm kombu alge i ostavi preko noći. Ujutru se pusti da provri, a zatim se na tihoj vatri kuva oko 55 minuta. Kada je gotov, može se jesti sa parčencetom umeboši šljive ili dva-tri režnja turšije ili jednom kašičicom gomašija. Kod osoba koje ovu žitaricu konzumiraju iz zdravstvenih razloga, postoji tačna preporuka kako se pirinač sprema i sa čime se jede.
Umeboši šljiva je slana šljiva iz turšije, pozitivno utiče na probavu i alkalizuje krv, jede se u malim količinama.
Gomašio je mešavina morske soli i prženih susamovih semenki; jede se uz žitarice umesto soli.

Zeleno lišće kelja

U šerpu sa relativno širokim dnom sipati 2-3cm vode i staviti na ringlu da provri. U međuvremenu uzeti 2-3 lista kelja, oprati ih pod mlazom hladne vode, naročito voditi računa o ostacima zemlje, staviti na daščicu za sečenje povrća, iseći i izvaditi koren.. Kad voda u šerpi provri, staviti lišće i kuvati oko 2-3 minuta (dužina kuvanja zavisi od starosti lišća). Skloniti sa vatre, naliti mlazom hladne vode, da se preseče proces vrenja, izvaditi lišće, sitno ga iseckati na daščici i staviti u činijicu za služenje. Može se jesti sa jednom kašikom umeboši sirćeta pomešanog sa kašikom vode ili bez ičega.

Blagodeti miso paste
Miso je pasta koja se dobija fermentacijom soje i neke od žitarica, a sadrži kvalitetne enzime koji čiste organizam, jačaju varenje i poboljšavaju kvalitet krvi.
Takodje, ona alkalizuje telo i pomaže da se uništi kiselina koju izaziva preterano konzumiranje mesa, šećera i alkohola.
Miso se vekovima smatra narodnim lekom protiv raka, lošeg varenja, trovanja duvanom, niskog libida i nekoliko vrsta crevnih infekcija. Nedavno su studije pokazale da je miso veoma delotvoran kod atomskog zračenja, trovanja teškim metalima, kardiovaskularnih oboljenja, mnogih vrsta raka, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, hroničnog bola i alergija na hranu.

Mnoga od poznatih svojstava misa pripisuju se grupi biohemijskih elemenata koji se nalaze u soji, a zovu se izoflavoni. Razne naučne studije ukazuju na činjenicu da ove supstance mogu biti delotvorne i kod prevencije raka dojke.

LEKOVITI KELJ
Kelj je namirnica izuzetno bogata kalcijumom, gvožđem, vitaminima A,C, K, E i B6 i manganom. U kelju ima sedam puta više beta-karotina nego u brokoliju i deset puta više luteina. Kelj je, na ovaj način, namirnica koja obezbeduje većinu hranljivih sastojaka i štiti od mnogih bolesti. Zahvaljujući vitaminu E, snažnom antioksidansu, kelj štiti i od raznih vrsta raka, uključujući i rak pluća. Zanimljivo je da čak i kod pušača, redovna primena kelja u ishrani smanjuje rizik od raka pluća za čitavih 69 %!

Vakame alga
Generalno, alge u makrobiotici omogućavaju dobru eliminaciju otpadnih materija i purina koji potiču od životinjskih proizvoda, naročito mlečnih, imaju pozitivne efekte na krvni i nervni sistem i obezbeđuju dobru ravnotežu minerala u organizmu. Osim što je bogata mineralima, vakame alga sadrži i 1300 mg kalcijuma na 100 g. Naročito je dobra za kosu i nokte.

Integralni pirinač
Mnogi ne znaju koja je tačna razlika između belog i integralnog pirinča. Zahvaljujući opni koju sadrži, integralni pirinač u odnosu na beli ima 67 % više vitamina B3, 80 % vitamina B1, 90 % vitamina B6, duplo više mangana, duplo više fosfora, 60 % gvozdja, kao i sva dijetalna vlakna i esencijalne masne kiseline. Samim tim, njegovi efekti po zdravlje su višestruki. Osim što doprinosi boljem varenju, većoj energiji i preventivno utiče na pojavu mnogih degenerativnih i drugih teških bolesti, integralni pirinač je i niskokalorična namirnica čija primena pomaže u održavanju vitke linije.

INTEGRALNI PIRINAČ NUTRITIVNE VREDNOSTI KALORIJE
Integralni pirinač (dugog zrna, kuvan),
1 šolja (195g)
Integralni pirinač kalorije 216
Proteina: 5g
Ugljenih hidrata: 44,7 g
Ukupno masnoće: 1,75 g
Vlakana: 3,5 g