paprika kalorije

paprika kalorijeNedavno sprovedena istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “cancer research”, dokazala su da alkaloid kapsaicin, zaslužanza ljutinu paprike, podstiče proces odumiranja 80% čelija raka prostate.

Pretpostavlja se da paprika vodi poreklo iz Južne Amerike, odakle se postepeno širila po američkom kontinentu, a nakon Kolumbovih putovanja – i po čitavom svetu. U kuhinji se paprika koristi već dugo, i uz so i biber, jedan je od nezaobilaznih začina.
Sve vrste paprike (a ima ih preko 25 i 400 varijeteta) u osnovi su ljute, zbog prisustva alkaloida kapsaicina, a tek se domestikacijom dobijaju slatke i srednje ljute sorte, mada se ljutina obnavlja njihovim vraćanjem u prirodu. Ljutina paprike potiče, dakle, od kapsaicina, alkaloida koji nije rastvorljiv u vodi, tako da ispijanje vode, nakon “žarenja”ljutom paprikom, ne pomaže.
Ovaj izuzetno jak alkaloid, koji nema boju, miris, niti ukus, rastvara se jedino u masnoćama, ulju i alkoholu, pa se ljutina u ustima jedino njima može ublažiti.

Konzumiranje ljute paprike, zbog nesvarljivosti kapsaicina, koji se metaboliše u jetri i koji se izlučuje iz organizma putem mokraće, iritira mokraćne kanale, povećavajući njihovu prokrvljenost, pa se zbog toga smatra afrodizijakom. Paprika je izuzetno bogata i provitaminom A, te vitaminom C, kojeg u zrelom plodu ima skoro pet puta više nego u limunu! Ljuta paprika, zbog pomenutih svojstava, predstavlja odličan stimulator za krvotok, te sprečava zakrečenje krvnih sudova i trombozu. Dobar je lek i protiv bronhitisa, prehlade i upaljenih sinusa, a pomaže i pri varenju. Ipak, zahvaljujući njenom glavnom sastojku, danas je mnogi s pravom nazivaju “ubicom ćelja raka. prostate”. Naime, testiranja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Cancer Research”, pokazuju da kapsaicin podstiče proces odumiranja 80 % ćelija raka prostate, i na taj način dovodi do smanjenja tumora. Zbog toga ljute papričice treba da postanu temelj za razvoj novog leka, pa je to samo još jedan od razloga da se ljuta paprika svrsta među najzdravije namirnice, koje se svakako preporučuju u ishrani.

Recepti…
Srpska ljutenica
1 kg celih ljutih paprika ostaviti na pari 5 minuta (ne duže jer paprika tako gubi ljutinu). Vrele paprike samleti u mašini za meso i masi dodati 40 g soli,2 g bosiljka i 5 g mlevenog tamjana. Papriku i začine sipati u tople sterilizovane tegle, zatvoriti ih i umotati u ćebad da se polako hlade. Srpska ljutenica koristi se posle najmanje mesec dana.

Leskovački ajvar
1 kg celih ljutih paprika pažljivo ispeći u rerni, tako da kožica počne da se odvaja (paziti da plod ne počne da puca). Peteljke odvojiti, a vrele plodove paprike samleti uz dodatak 30 g belog luka. Masi, nakon toga, dodati 50 g kuhinjske soli i mutiti mikserom uz dodatak 100 ml biljnog ulja, sve do potpune homogenizacije. Masu sipati u tople staklene posude, zatvoriti ih i umotati u ćebad da se polako hladi. Potrebno je da ajvar odstoji najmanje mesec dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *