Odavno se u narodnoj medicini lucerka koristi kao lek, ali je moderna nauka od nedavno otkrila zašto – da je siromašna samo kalorijama i mastima…

Lucerka je kod nas uglavnom poznata kao stočna hrana, ali su odnedavno njena lekovita svojstva i naučno poznata i priznata. Uz sirovi kupus, lucerka je jedna od retkih biljaka koja sadrži i vitamin U. Zbog visokog sadržaja hlorofila, lucerka ima i detoksikaciona dejstva, a sadrži i materije delotvorne protiv gljivica. Lišće lucerke bogato je: beta karotinom vitaminima B, C, E, i K mineralima kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvoždem
Uspešno se koristi kod akutnih i hroničnih smetnji organa za varenje. Kalcijum i fosfor neophodni su za normalan rast i razvoj kostiju i zuba, vitamin U povoljno deluje kod nadutosti i gubitka apetita.Često se primenjuje kod lečenja peptičkog ulkusa – čira koji može da se pojavi na sluzokoži jednjaka, creva ili želuca.
Lucerka je izvrstan laksativ, prirodni diuretik, deluje protiv povišene telesne temperature…

Lucerka za starije

Izuzetno povoljno deluje na starije, tako što pojačava rad imuno sistema i usporava tzv. katabolne procese koji su glavna odlika starenja. Pojačava životnu energiju i obezbeduje zdrav san.

Kod zapaljenja

Daje dobre efekte i u lečenju zapaljenskih bolesti bešike i prostate, kod reumatskih bolova, a kod dojilja pospešuje lučenje mleka. Dobar je izvor vitamina K koji olakšava zgrušavanje krvi i pomaže u prevenciji krvarenja. Vitamin K sprečava i gubitak kalcijuma.

Protiv holesterola

Odličan je isterivač holesterola, jer je lucerka siromašna samo onim što je štetno, a to su kalorije i masnoće.

Salata i začin od lucerke
Najbolje je koristiti sveže lišće lucerke na sendvičima, ili kao dodatak mešanim salatama. Može da se koristi i u obliku tableta, koje sadrže samleveno lišće lucerke i magnezijum karbonat. Preporučene doze su od 4 do 8 tableta na dan. Posle dva-tri meseca treba napraviti pauzu od mesec dana. Osobe koje uzimaju antikoagulante ne treba da uzimaju preparat lucerke bez konsultacije sa lekarom.