Lotosov koren je je veoma koristan kod problema sa plućima, prehlada, upale sinusa, alergija. Pomaže da se rastvori i izbaci višak sluzi iz organizma, kao i da se izbaci višak vode iz organizma. Takođe ublažava i kašalj i preporučuje se kod akutnog i hroničnog bronhitisa i astmatičarima.

Lotosov koren povoljno deluje kod alergija, prehlada, upale sinusa, izbacivanja sluzi iz organizma, za ublažavanje kašlja i izbacivanja viška tečnosti.

lotosov korenLotos koren sadrži: nelbumin, aparagin i skrob. Nelbumin stimuliše telesne tečnosti i mišićno tkivo, a asparagin stimuliše izbacivanje otpadne sluzi iz pluća i bronhijalnih puteva. Lotos je hranljiv i daje mnogo energije jer lotosov skrob sadrži 13 % jednostavnih šećera.

Koren lotosa je veoma koristan kod prolećnih alergija od kojih vremenom niko od nas nije imun. Prema makrobiotičkom pristupu zdravlju alergije ukazuju na postojanje potpune neravnoteže u organizmu te prezasičenosti pojedinih organa.

Lotos koren osušen prirodnim putem, spreman je za upotrebu posle natapanja u vodi. Može se kuvati u varivima, supama ili obicnoj vodi nekoliko minuta.
1 kašičica komadića lotosa kuva se 5-8 minuta u 2.5 dcl vode
Čaj popiti, a koren se može pojesti.

Lotosov koren recept
Isecite na kockice lotosov koren, šargarepu, belu rotkvu, itd., dinstajte ih na ulju. Dodajte malo vode i kuvajte. Sve zgusnite kuzu (arrow-root) brašnom razmućenim u vodi. Na kraju dodajte malo sosa od soje.

Koren lotosa je jedna od najstarijih vrsta korenastog povrća. Lotos je višegodišnja biljka. Lotos koren je poreklom iz Indije odakle su ga budistički sveštenici doneli u Kinu, a odatle je zatim prenet u Japan. Lotosov koren se vadi u zimskom periodu, kada je najbogatiji hranjivim sastojcima.