limun med beli lukStiže zima, što je mnogim ljudima asocijacija na grip i kijavicu. Zbog toga predlažemo da oprobate ovaj pikantni napitak koji je odličan i kao prevencija i kao lek protiv gripa i prehlade. Ovde imamo kombinaciju poznatih stvari koje i inače koristimo kao zdrave i hranljive namirnice – jabukovo sirće, med, limun i beli luk. Nema previše filozofije, ali zbog čega je baš ova kombinacija najpreporučljivija?

 
Med je prvenstveno zaslađivač ovog pića. Pošto u napitku imamo beli luk i sirće, svakako ćete se složiti da je neka vrsta zaslađivača neophodna. Med takođe deluje i kao dobar antibiotik, dobar je lek protiv virusa i gljivica, ali kada ga koristite za lečenje gripa, ovo antivirusno svojstvo je najbitnije. Poznato je i da med odlično smiruje jak kašalj.

 
Limun dodaje svež ukus ovom napitku, dok istovremeno deluje kao prirodni antivirus; u kombinaciji sa medom, brzo će uništiti virus gripa.

 

Jabukovo sirće – kada je u pitanju jabukovo sirće, spisak njegovih blagotvornih svojstava po zdravlje je praktično beskrajan; neke teorije o njegovom dobrom delovanju imaju solidniju naučnu podlogu nego druge. Bitno je da ono, kada se koristi kao sastojak ovog pića, ublažava suvoću grla i pomaže kod zapušenih disajnih puteva i to vrlo efikasno.

 

Beli luk – ova čuvena biljka koja je „smrt za ljubavne sastanke“, poznata i kao „smrdljiva ruža“ i „italijanski parfem“ ima još mnogo šaljivih i pogrdnih imena, ali sve aludiraju na istu stvar – kada ga jedete, zadah iz usta Vam svakako nije najprijatnijeg mirisa. Razlog leži u tome što neki sastojci belog luka izazivaju oslobaćanje hidrogen-sulfata, gasa koji ima miris sličan pokvarenim jajima. Iako ovo zvuči grozno, hidrogen-sulfat je upravo ta zdrava komponenta belog luka, a i naš organizam sam proizvodi određene manje količine hidrogen-sulfata. Doduše, teorija da je on najzdraviji sastojak belog luka nije pouzdano dokazana, ali u svakom slučaju, poznato je da beli luk kao takav odlično deluje na pročišćavanje disajnih puteva i doprinosi bržem oporavku od gripa.

 

Limun, med, beli luk i jabukovo sirće sastojci za napitak:

– 10-11 oljuštenih i blago izgnječenih čenova belog luka
– Jedna i po do dve šolje vode
– ¼ šolje jabukovog sirćeta
– Jedan limun
– 4 kašike meda (ili više, ako želite slađe piće)
Kuvajte luk u vodi oko 10 minuta. Uzmite dve šolje vode za blaži ukus. Zatim ga procedite i izmešajte sa jabukovim sirćetom, isceđenim sokom od jednog limuna i najmanje četiri kašike meda. Pijte ovo dva ili tri puta dnevno, po potrebi. Ovo piće možete držati u frižideru maksimalno 5 dana, a kada ga pijete možete ga zagrejati, ali nikako naglo i na blagoj vatri.