Iako su seme lana koristili za ishranu u praistoriji prvi zapisi o ovoj namirnici potiču iz Mesopotamije i antičke Grčke. I u staroj Grčkoj i u Rimu žitelji su ovo seme koristili kao lek.Latinski naziv za laneno seme je Linum usitatissimum što u prevodu znači “najkorisnije”. To je i najbolja definicija onoga što ovo seme čini za organizam.

SASTAV I DEJSTVO

Laneno seme je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, dobar izvor hranljivih vlakana, mangana, folata, vitamina B6, magnezijuma, fosfora i bakra ali i predstavlja koncentrat fitonutrijenata lignana.

Bogato je omega-3 kiselinom koja je korisna jer smanjuje upale koje prouzrokuju osteoartritis i reumatoidni artritis a štiti i kosti (sprečava gubitak koštane mase), kardiovaskularni sistem (koristi se
u proizvodnji supstanci koje smanjuju formiranje ugrušaka, snižava krvni pritisak i holesterol), kancera (štiti ćelije debelog creva od toksina koji dovode do pojave raka) i dijabetesa (potrebna za stvaranje fleksibilnih ćelijskih membrana koje bolje apsorbuju glukozu i omogućavaju da organizam bolje reaguje na insulin).

Laneno seme je izvor hranljivih vlakana koja, između ostalog, pomažu da ne dođe do zatvora i stabilizuju nivo šećera u krvi.

– Kao izvor magnezijuma laneno seme snižava pritisak i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, sprečava spazam krvnih sudova koji dovodi do migre-noznih napada, opušta i obezbeđuje zdrav san.

Sastojci lanenog semena korisni su za žene jer lignani preventivno deluju da ne dođe do raka dojke.

A istraživanja su pokazala da 25 g lanenog semena dnevno pomaže ženama u menopauzi jer uspostavlja ravnotežu homona.

Laneno seme (40 g izdrobljenog semena dnevno) za 60% smanjuje valunge u post-menopauzi.

Laneno ulje pomaže u slučaju sindroma suvih očiju. Istraživač Biljana Miljanović {Brigham and Women’s Hospital) istraživala je da li omega-3 i omega-6 masne kiseline utiču na vlažnost očiju. Odgovor je – da. Žene koje su uzimale visoke količine omega-3 masnih kiselina za 17% su smanjile rizik da obole od ovog sindroma.

Laneno seme možete da čuvate celo ili mleveno. Celo na tamnom, suvom i hladnom mestu najviše nekoliko meseci a mleveno u vakuum pakovanju u frižideru ili zamrzivaču. Mleveno laneno seme je podložnije kvarenju. Mleveno laneno seme se lakše vari a celo može nesvareno da prođe kroz tanko crevo i u tom slučaju nemamo nikakve koristi.

Preporučena dnevna količina omega-3 masnih kiselina je 1,1-1,6 g dnevno za odrasle. Ta količina može da se obezbedi jednom kašika mlevenog lanenog semena.

Ako dodajete mleveno laneno seme u jelo od žitarica, dodajte ga na kraju kuvanja. Jer, rastvorljiva hranljiva vlakna iz lanenog semena mogu da zgusnu tečnost ako dugo ostanu u njoj. S Kuvano povrće pospite lanenim semenom ako želite da mu pojačate ukus.

U majonez ili senf dodajte kašičicu mlevenog lanenog semena i biće ukusniji i zdraviji.
Ako 1 kašiku mlevenog lanenog semena razmutite sa 3 kašike vode dobićete smesu koja ima hranljivu vrednost kao jedno jaje ali ne zaboravite da će testo koje pomešate sa ovom smesom da bude žilavije.

laneno seme

OPREZ

– Kod pacijenata koji imaju probleme sa varenjem laneno seme može da izazove nadutost pa se preporučuje da počnu sa manjim količinama (1 kašičica) i da postepeno povećavaju količinu ali da više piju vodu.
– Trudnicama se ne preporučuju veće količine (4 kašike i više) lanenog semena.

LANENO SEME KALORIJE, VITAMINI, MINERALI

2 kašike/ 95 kalorije

15,4 g hranljivih vlakana
3,51 g omega 3 masnih kiselina
96,4 mg fosfora
70,1 mg magnezijuma
0,64 mg mangana
0,20 mg bakra
0,18 mg vitamina B6 (piridoksin)
53 mcg folata