namirnice koje snizavaju holesterol

Lekovito bilje i namirnice koje snižavaju holesterol
Za sniženje nivoa holesterola do 30% preporučuju se sledeće namirnice i lekovito bilje…dnevne količine:

namirnice koje snizavaju holesterol
Banane (1,5 osrednja)
Crni luk (pola glavice, ljutog)
Jabuke ( 2, srednje)
Jogurt (3 šolje, od obranog mleka)
Karfiol (3/4 činije, kuvanog)
Kukuruz (pola činije, kuvanog)
Mleko, obrano (1/4 litra)
Pasulj (činija, kuvanog)
Salata (činija)
Šargarepa (2-3 korena)
Vino (1 čaša)

Crni luk namirnica koja najviše snižava holesterol…
Crni luk, pored toga što snižava nivo ukupnog holesterola utiče i na povećanje “korisnog” holesterola za oko 30%, a pivo, vino i žestoka alkoholna pića (1-2 pića dnevno) za oko 7%. Ovaj “korisni” holesterol uklanja ”loši LDL” holesterol iz organizma.

Interesantan je zaključak naučnika da je manji rizik od srčanih oboljenja, što je više “korisnog HDL” holesterola, kao i da žene, koje inače u proseku žive 8 godina duže od muškaraca, imaju viši nivo dobrog HDL holesterola, a uz to su umereniji uživaoci alkoholnih pića.

Od namirnica koje snižavaju holesterol najefikasniji su ovsene pahuljice, pasulj, sojini proteini, sok belog luka i beli luk. Prema dr J. Andersenu činija kuvanog pasulja ili ovsenih pahuljica smanjuju holesterol za celih 20%. Soja, pasulj i grašak su naročito preporučljivi osobama koje nasledno naginju ka povišenom holesterolu i srčanim oboljenjima. Od voća za sniženje holesterola najkorisniji su: grejpfrut (kriške, ne sok), sveže pomorandže, jabuke, badem, a od povrća za sniženje holesterola: mrkva, beli i crni luk, artičoka.

Sušeno voće koje sadrži puno pektina uključujući i jabuke, šljive, grožđe i kajsije, utiče povoljno na sniženje holesterola u krvi.

Ovsene pahuljice snižavaju holesterol
Ako je potrebno da snizite holesterol jedite veliku činiju ovsenih pahuljica ili kuvane žitarice i proizvode od žitarica sa ovsenim mekinjama ili kašu od ovsenog brašna, svakog dana, preporučuje dr Ripson sa Univerziteta u Minesoti.

Lekovito bilje koje snižava holesterol
Snižavanju nivoa holesterola pomaže i lekovito bilje, koje inače ima svojstvo čišćenja krvi, a naročito: beli i crni luk, anis, maslačak, crveni glog, poreč, rosopad, dimnjača, kadulja i majčina dušica.

Receptura za snižavanje holesterola lekovitim biljem
Piti dnevno 2 do 3 šolje čaja za snižavanje holesterola spravljenog od 3 češnja belog luka, pregršti lavande, 3 pregršti kadulje i preliti sa litrom ključale vode.

-Kašiku mešavine jednakih delova isitnjenog lista maline, jagode, nane, lista i cveta kantariona preliti sa 2 dl ključale vode. Nakon hlađenja procediti i piti pre doručka, ručka i večere.

-Kašiku mešavine podjednakih delova listova i cvetova hajdučke trave, lista šimšira i pirevine i 3 kašike isitnjenih bobica kleke (venje) preliti sa 4 dl ključale vode. Nakon stajanja od 1 sata procediti i piti tri puta dnevno, pre obroka, po šoljicu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *