Latinski naziv za leblebije (Cicer arietinum) znači “mali ovan”, što ukazuje na oblik zrna ove mahunarke koji podseća na glavu ove životinje. Pored uobičajenih leblebija bež boje, postoje i crne, zelene, crvene i braon boje.

Inače, leblebije vode poreklo sa Bliskog istoka. Prvi zapisi o ovoj mahunarki potiču iz perioda od pre 7000 godina a počeli su da ih gaje oko 3000. godine pre naše ere u mediteranskom basenu odakle su prenete do Indije na jednu i Etiopije na drugu stranu. Ovu biljku su gajili i u njenom ukusu uživali stari Egipćani, Grci i Rimljani. Rimski kuvar Apicius je ostavio nekoliko recepata u kojima su se koristile leblebije. Rimljani su ih, inače, jeli u šupama, ili su grickali prepečene.

Gotovo 90 procenata današnje proizvodnje leblebija potiče iz Indije i koriste se za salate, supe, paprikaše… Mogu i da se melju u brašno (uglavnom se koristi us indijskoj kuhinji), od fermentisanih se pravi piće koje podseća na japanski sake i ukusan namaz mus.

leblebije

SASTAV I LEKOVITO DEJSTVO

– Leblebije su dobar izvor cinka, folne kiseline i proteina. Bogate su, takode, hranljivim vlaknima a izvor su i zdravih ugljenih hidrata za one koji pate od dijabetesa. Imaju malo masti, a većina od njih je polinezasićena.

– Ove mahunarke sprečavaju brz skok šećera u krvi posle obroka i odličan su izbor za pacijente koji pate od dijabetesa, hipoglikemije ili su otporni na insulin.

– Kada se pomešaju sa integralnim pirinčem predstavljaju kvalitetan izvor proteina.

– Izvor su molibdena, minerala koji čisti organizam, posebno od sulfata.

– Ove mahunarke sadrže i ras-tvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja sprečavaju probleme organa za varenje. Pored toga nerastvorljiva vlakna sprečavaju zatvor.

– Leblebije značajno snižavaju nivo holesterola (posebno “lošeg”), pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u američkom časopisu za ishranu.

– Leblebije održavaju srce i kardiovaskularni sistem zdravim jer sadrže hranljiva vlakna i značajnu količinu folata i magnezijuma.

Leblebije predstavljaju izvor sporosagorevajućih ugljenih hidrata koji podižu nivo energije tako što popunjavaju zalihe gvozda.

– Odličan su izvor 9 mangana. 1 šolja obezbeduje 84,5% preporučenih dnevnih % vrednosti.

Leblebije su i odličan izvor proteina, a u kombi naciji sa integralim žitarica ma, obezbeduju koliko i meso ili mleko i mlečni proizvodi, ali nemaju obilje kalorija i zasićenih masti’.

Leblebije mogu da stoje u hermetički zatvorenoj tegli na suvom, tamnom, hladnom mestu i do godinu i dana. Kuvane možete da čuvi najviše tri dana frižideru. S Da skratit vreme kuvanja i učinite ih lakšim za varenje trebalo bi da ih prokuvate 2 minuta, a zatim ostavite u toj vodi 2 sata. Ili, da ih potopite u vodu, ostavite preko noći u frižideru (da ne dode do fermentacije), procedite i kuvajte u svežoj vodi. V Ako ih kuvate u ekspres loncu (40-50 minuta) dodajte kašiku ulja da sprečite stvaranje viška pene.

Leblebijama nemojte da dodajete kisele ili slane začine dok ih kuvate jer će da ostanu žilave.

Napravite “brzi humus” tako što ćete da pomešate pire od leblebija, maslinovo ulje, tan, beli luk i sok od limuna.

Dodajte leblebije u zelenu salatu i poboljšaćete ukus.

Pomešajte leblebije sa testeninom, maslinovim uljem, feta sirom i svežim listovima origana i dobićete interesantan orijentalan obrok.

Krčkajte leblebije u paradajz sosu, dodajte kari i iseckane orahe, pa služite sa integralnim pirinčem.

Dodavanje leblebija u supu od povrća poboljšaće ukus i nutritivnu vrednost.

LEBLEBIJE KALORIJE, VITAMINI MINERALI

/l šolja, oko 160 g/

– 268,96 kalorija

– 14,53 g proteina

– 12,46 g hranljivih vlakana

– 275,52 mg fosfora

– 4,74 mg gvožđa

– 1,69 mg mangana

– 0,58 mg bakra

– 282 mcg folne kiseline

– 123 mcg molibdena

RECEPT

Čorba od leblebija

– 400 g leblebija
– 2 glavice crnog luka
– 1 dl maslinovog ulja
– 2-3 kašike paradajz pirea
– 1 kašika tucane paprike
– 2 češnja belog luka
– bosiljak, nana, so

Leblebije potopite u mlaku vodu, dodajte 2 kašike soli i ostavite preko noći. Sutradan protrljajte rukama pod tekućom vodom dok se ne spere sva so. Nalijte toplu vodu i kuvajte na jakoj vatri i stalno skidajte penu. Kad nestane pene sipajte maslinovo ulje, dodajte sitno seckan crni luk i posolite. Kad je gotovo (zrno treba daje mekano i da se raspada) dolijte po potrebi još ulja, poklopite a čorba je gotova kad pobefi kao mleko. Dodajte paradajz pire, pasiran beli luk i začine i kratko prokuvajte.