leblebija

leblebijaLeblebija je mahunarka bogata biljnim vlaknima koja olakšavaju varenje, magnezijumom neophodnim za zdravlje srca i kostiju i gvožđem koje se ne gubi ni tokom kuvanja…

Leblebija, slanutak, ceci, naut i slani pasulj su imena u narodu za ovu mahunarku izuzetne nutritivne vrednosti. Upotrebljava se još od drevnih vremena o čemu svedoče arheološki artefakti sa ostacima ove biljke.Ima višenamensku ulogu u kulinarstvu: može da se koristi kao varivo, od nje se pravi hlebno brašno dok, kada se isprži, može da bude lekovita grickalica.

Prvi zapisi o leblebiji stari su trinaest vekova i svedoče o njenoj širokoj upotrebi na prostorima današnje Turske. Iz Anadolije je prenesena na Bliski istok i sever Afrike, a na Kavkazu joj je pripala neobična čast da bude ovekovečena u imenu jednog umetničkog dela: jermenski kompozitor Tigran Čuhadžjan napisao je 1875. godine operetu ”Prodavac leblebija”. Koren je pustila i na Balkanu, gde se najviše uzgaja u Makedoniji i Dalmaciji.

Leblebija čisti organizam
Kada je reč o biohemijskom sastavu, leblebija se ne razlikuje mnogo od ostalih mahunarki: sadrži do 23% belančevina, 58% ugljenih hidrata i oko 5% biljnog ulja. Bogatija je gvožđem od mesa, a pritom se ovaj mineral ne gubi kuvanjem. U arapskim drevnim spisima, leblebija se pominje kao moćan afrodizijak: muškarac bi pred spavanje pio napitak koji se sastoji od meda, zgnječenog belog luka, smrvljene leblebije i vode. Ova mahunarka sadrži mnogo biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Leblebije imaju još jedno korisno svojstvo: izbacuju iz organizma sulfate, štetna jedinjenja koja se koriste kao konzervansi u preradi hrane.

Leblebija sprečava nastanak osteoporoze
Leblebija je prirodan izvor kalcijuma, bakra i magnezijuma koji, prema novim naučnim istraživanjima, ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti.To upućuje na činjenicu da se osteoporoza javlja ne zbog nedostatka kalcijuma, već usled deficita magnezijuma.Osim toga, ovaj mineral učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola i veoma je važan za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *