Za lanene semenke je poznato da su jedne od najstarijih semenki sa nizom blagotvornih efekata. Sadrže puno vlakana, vitamina i minerala. Ove hranljive materije se najbolje mogu iskoristiti iz sveže mlevenih lanenih semenki.

Lan je takođe jedan od najbogatijih izvora važnih omega-3 masnih kiselina. Sadrži dijetalna vlakna i lignane-hemijske materije koje imaju jaka antioksidativna svojstva. Od važnih vitamina i minerala sadrži vitamin B, vitamin C, vitamin E, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, selen i cink.

Dobra svojstva lana:

  • podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • poboljšava varenje
  • jača imunitet
  • održava kožu zdravom
  • pomaže regulaciju nivao šećera u krvi
  • pomaže kod problema s menopauzom

lan i kefir

Kefir je kiselkasti napitak koji može doprineti boljoj otpornosti organizma i ojačati imunološki sistem. Uz korisne probiotičke bakterije, sadrži i kvasac koji obnavlja crevnu floru. Još jedno pozitivno delovanje kefira je što smanjuje želju za nezdravom hranom. Kefir jača imunitet, smanjuje probavne probleme, čisti telo od toksina, leči upalne procese i smanjuje holesterol.

Lan i kefir

Lan i kefir su odlična kombinacija i jedan od najboljih prirodnih lekova za čišćenje creva. Zdrava crevna flora je vrlo bitna za celokupno zdravlje, stoga je važno imati čista creva i zdravu probavu. Lan i kefir su u tom slučaju najbolja kombinacija, pomoću koje možemo za 3 nedelje napraviti uspešno čišćenje creva. Lan je potrebno sveže samleti.

Recept:

1.nedelja = 1 kašika lanenog brašna ili semenki + 100 ml kefira

2.nedelja = 2 kašike lanenog brašna ili semenki + 100 ml kefira

3.nedelja = 3 kašike lanenog brašna ili semenki + 150 ml kefira

Lan i kefir se u ovoj kombinaciji konzumiraju 3 nedelje umesto uobičajenog doručka, a dnevno se pije najmanje 2 litra vode.