Istraživanja pokazuju da ušteda kalorija od 6% kod lajt proizvoda nije dovoljna da amortizuje količine koje ljudi više jedu

Poslednjih godina na tržištu je sve veći broj proizvoda koji nose epitet “lajt”, a u gromoglasnim reklamama koje ih prate glavni adut je da te namirnice imaju malo kalorija, a nepromenjen ukus. Među njima je najviše mlečnih proizvoda, slatkiša, voćnih napitaka…

Istraživanja pokazuju da polovina njih ne opravdava kvalitet koji im se pripisuje! Sa nutritivne tačke gledišta ušteda kalorija ne iznosi više od 6%, a sa druge strane proizvođači vode psihološku igru tako da potrošači, zavedeni reklamom, najčešće pojedu više takvih namirnica, pa je veća šteta nego korist!

Zamena za masti

Smanjivanje, ili eliminisanje masnoća sve je češće kod mlečnih proizvoda (mleka, jogurta, margarina), ali i majoneza, čokolade, pomfrita… Manjak masnoće nadoknađuje se sa više vode, više biljnih proteina, a da bi se održao ukus i tekstura, pribegava se aditivima, emulgatorima, sredstvima za zgrušavanje i aromama. Neki sirevi ne samo da sadrže manje masti i kalorija, već i manje kalcijuma i proteina, a recimo u “lajt mocareli” mogu da se nađu čak i konzervansi kojih nema u standardnim proizvodima.

Uštede

Namirnice namenjene pečenju i prženju (pomfrit) predstavljaju pravu kalorijsku bombu, jer: sadrže mnogo ugljenih hidrata, pa samim tim i obilje kalorija. A, što se tiče majoneza, pakovanje lajt varijante od 100 g ima 530 kalorija, a standardan iste težine 655, što znači da je ušteda ne baš velika.

Šećeri

I namirnice za koje se tvrdi da su bez šećera (slatkiši, keks, marmelade, bombone, žvake i napici) mogu da budu mamac za veće konzumiranje. Kad bi se šećer zamenio fruktozom uštedele bi se kalorije,jer je slađa, a ima isto kalorija, tako da može da se stavi manja količina, ali to se najčešće ne radi!

Zaslađivači

I veštački zaslađivači prevare mozak tako da on pod utiskom slatkog ukusa pokreće jače lučenje insulina. S obzirom da je nivo šećera u krvi i dalje nizak, višak insulina podstiče želju za slatkišima. Sto se tiče lajt napitaka oni zaista imaju minimalnu kalorijsku vrednost, ali i otužno sladak ukus. Bombone i žvake zaslađuju se prirodnim supstancama (polialkoholima) koji su manje kalorični od saharoze, ali ako se sa njima pretera (što za decu nije čudno!) mogu da deluju kao laksativi.