pivski kvasac

KVASAC SASTAV I HRANLJIVA VREDNOST
pivski kvasac
Ljudi su koristili kvasce hiljadama godina, a da nisu znali da se oni sastoje od žiivih organizama kvaščevih gljivica Sacharomyces, koje se veoma brzo množe.

Kvasac se ne smatra namirmicom u pravom smislu te reči, ali predstavlja jedan od najbogatijih izvora organskog gvožđa, odličan je izvor proteina i bogat izvor vitamiina B grupe. Takođe, predstavlja zlatni majdan raznih mineralnih sastojaka i aminokiselina. Iz tih razloga se kvasac upotrebljava i kao sredstvo za obogaćivanje brojnih namirnica, naročito dijetetskih proizvoda. Koristi se u ishrani i lečenju, za sniženje holesterola u krvi i lečenje kostobolje, za olalkšavanje raznih bolova i neuritisa. Podjednako je dobar i kao svež, sušen, osušen i presovan, uključujučd i pivski kvasac, koji se bolje čuva.
Kao i drugi belančevinasti proizvodi i kvasac je bogat fosforom, koji je važan u dijetama gde je potrebna dodatna količina kalcijuma.

Kvasac kalorije na 100 grama
Energija 295 kalorija
Kvasac proteini na 100 grama
Protein 38.3g
Ukupno masti 4.6g
Zasićene masti 0.595g
Mononezasićene masti 2.562g
Kalijum 2000mg
Ugljeni hidrati 38.2g
Dijetalna vlakna 21g
Vitamini minerali na 100 grama
Vitamin B1 2mg
Vitamin B2 2mg
Vitamin B6 2mg
Vitamin B12 2μg
Folna kiselina 1500μg
Niacin 20mg
Biotin 20μg
Pantotenska kiselina 20mg
gvožđe 25mg
cink 25mg

Pivski kvasac je nusproizvod u proizvodnji piva i naziva se još prehrambenim kvascem. To nije živi aktivni kvasac i sadrži puno proteina i vitamina B grupe. U prodaji se nalazi u vidu praška ili flekica, s tim što jače dejstvo ima onaj u pirahu. Koristi se na više načina, najčešće dodavanjem kuvanim jelima, voćnim sokovima, hladnoj i toploj vodi, supama, mleku i drugim jelima i napicama. Pošto ima oštar ukus, u početku ga koristiti u manjim koliičnama, dok se ne stekne navika.

Pekarski kvasac je proizvod koji se sastojii od živih ćelija Sacharomyces cerevisiae, a namenjen je rastenju testa za hleb i pecivo.
U prometiu se javlja kao sveži pekarskd kvasac, svetlo-žute ujednačene boje, lako je lomljiv i ima prijatan ukus i miris svojstven pekarskom kvascu. Njegova je trajnost oko 15 dana i za to vreme ima moć rastenja i zadržava organoleptička svojstva.

Suvi pekarski kvasac
je u granulama i dobijen je sušenjem svežeg pelcarskog kvasca. Pre korišćenja mora se potopiti u vodu. Mora biti ujednačene granulacije, ujednačene svetle — krem boje i imati miris i ukus svojstven kvascu. Njegova trajnost je veća — oko 6 meseci.

Za korišćenje u lekovite svrhe treba izbegavati upotrebu pekarskog kvasca sa živim kvaščevim ćelijama (sirovi i sušeni), jer žive ćelije ovog kvasca iscrpljuju vitamine B u organima za varenje i praktično lišavaju organizam svih vitamina. Kod kvasaca za jelo, žive ćelije su ubijene toplotom, te su tako korisniji i upotrebljiviji za organizam i ne utiču na sastav vitamina, kao živi pekarski kvasac.

Kvasac inače sadrži sve vitaimine B grupe, osim B12. Sadrži i 16 aminakiselina, 14 i vdše mineralnih sastojaka i 17 vitamina (osim vitamina A. E i C). Može se smatrati kompletnom hranom, koja je pogodna za obogaćivanje namirnica.

KVASAC LEKOVITA SVOJSTVA
Snižavanje holesterola u krvi.
Pomaže kod ublažavanja bolova, kostobolje i drugih bolova, kao i neuroza.
Kod prevencije i lečenja svih bolesti koje nastaju zbog nedostatka vitamina Bl, B2, B6 i biotina.

Mnoge osobe koje osećaju zamor, ako uzmu kašiku kvasca u tečnosti, osećaju se mnogo bolje već za nekoliko minuta i taj efekat traje nekoliko časova.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *