Možda ste nekada videli bočice sa kapsulama u prodavnicama zdrave hrane sa natpisom „Kurkumin“, i zapitali se o čemu se radi i šta taj preparat može učiniti za vas. Zaista, ovaj suplement deluje obećavajuće kada je u pitanju tretman nekih bolesti i stanja, i predstavlja ključni sastojak drevnog začina kurkume koji se u medicinske svrhe odvajkada koristio u Indiji.

kurkumin

Šta je to kurkumin?

Kurkumin je glavni sastojak koji se može naći u začinskoj biljci zvanoj kurkuma ili indijski šafran. Postoji više tipova različitih kurkuminoida koji se mogu naći u kurkumi, premda je kurkumin glavni – na njega otpada oko 2% ukupne težine biljke i od njega potiče njena boja. Ekstrahuje se iz kurkume procesom koji podrazumeva upotrebu rastvarača kakav je etanol (etil alkohol), vrsta alkohola koja se može naći u alkoholnim pićima. Alkohol se koristi samo u procesu ekstrakcije i nema ga u prahu od kurkumina koji se dobija od kurkume.

Zdravstvene dobrobiti kurkumina

Za sada, postoji veliki broj studija koje su bile sprovedene u vezi za medicinskim dejstvom kurkumina, a mnoge su trenutno u toku ili se planiraju. Dosada se kurkumin pokazao korisnim u prevenciji kancera. Još od 1949. godine kada je otkriveno da poseduje anti-bakterijsko dejstvo pa sve do današnjih dana, kurkumin ne prestaje da oduševljava svojim isceljujućim svojstvima. Kako je kurkumin u stanju da efikasno deluje protiv tako širokog spektra bolesti, nešto je što nastavlja da zbunjuje medicinske naučnike.

Oboljenja kod kojih kurkumin pokazuje obećavajuće rezultate u smislu tretmana i izlečenja uključuju:

– Razne vrste kancera (kolo-rektalni karcinom, karcinom pankreasa, karcinom dojke, karcinom pluća, karcinom regiona glave i vrata)
– Kronovu bolest
– Poremećaje creva
– Reumatoidni artritis
– Osteoartritis
– Zapaljenja nakon hirurškog zahvata
– Čir
– Alkoholnu intoksikaciju
– Infekcije respiratornog trakta
– Izlaganje arseniku
– Psorijazu
– Alchajmerovu bolest
– Dijabetes
– SIDU (Sindrom Stečene Imuno-deficijencije) – AIDS (AcquiredImmunodeficiencySyndrome)

Kao dodatak prethodnoj listi, takođe se pokazao efikasnim u regulaciji nivoa ukupnog holesterola, triglicerida, kreatinina i anti-oksidanasa u ljudskom organizmu.

Toksičnost kurkumina

Kurkumin se smatra izuzetno bezbednim za upotrebu, i do sada, dnevne doze do 12 grama davane su u kliničkim studijama, bez pojave neželjenih efekata i štetnih posledica. U studiji objavljenoj u žurnalu “Cancer Chemotherapyand Pharmacology“ u julu 2011., pacijentima koji boluju od raka pankreasa davano je 8 grama kurkumina na dan i niko od njih nije prijavio bilo kakve neželjene efekte. Kao rezultat toga niko od ispitanika koji su učestvovali u studiji nije morao da prekine učešće u njoj (prema tvrđenju izvora). Upravo činjenica da je tako bezbedna za upotrebu, stavlja ovu supstancu u centar istraživačkog interesovanja medicinske zajednice.

Problem sa suplementima kurkumina

Iako se ideja da ubacite kapsulu ispunjenu kurkuminom u usta i progutate je čini odličnim načinom za prevenciju i tretman nekih bolesti i medicinskih stanja, problem sa ovakvim pristupom leži u tome što je kurkumin nerastvorljiv u vodi (na sobnoj temperaturi) a njegova bio-iskoristivost je jako mala. Pored toga, mnogi suplementi kurkumina su testirani i otkriveno je da sadrže sintetički kurkumin, koji poseduje „neuravnoteženi spektar kurkuminoida“, prema tvrđenju Terija Lameronda (Terry Lemerond), predsednika kompanije Euro Pharma Inc.

Ako ste odlučili da uzimate suplement kurkumina, raspitajte se i istražujte o bio-iskoristivosti suplementa koji razmatrate da kupite, kao i o tvrdnjama u vezi sa čistoćom prirodnog kurkumina koji on sadrži. Apsorpcija kurkumina se potencijalno može pospešiti paralelnim uzimanjem sa hranom koja sadrži lecitin, kao što su žumance jajeta i neka biljna ulja. Studija publikovana u časopisu “The Journal of Natural Products“, ukazuje na to da se kurkumin bolje apsorbovao sa fosfo-lipidima koji se nalaze u sastavu lecitina.

Druga studija je pokazala da se kuvanjem kurkumina u vodi u trajanju od 10 minuta, njegova bio-iskoristivost povećava 12 puta.

Zaključci

Kurkumin svakako ima potencijal da pozitivno doprinese vašem zdravlju u smislu prevencije bolesti i lečenja. Međutim, jednostavno uzimanje suplementa kurkumina vas možda neće snabdeti onom količinom supstance koju ste nameravali uneti u organizam. Ako nameravate da kupite suplement kurkumina, možda bi trebalo da razmotrite pražnjenje sadržaja kapsula u vodu i njegovo kuvanje, ili uzimanje kapsula sa biljnim uljem radi veće iskoristivosti i apsorpcije u kurkumina vašem krvotoku. Takođe postoje neke naznake da bi rezervatrol (tip prirodnog fenola koji proizvode neke biljke) mogao imati sinergističko dejstvo sa kurkuminom.

Ako želite da u organizam unesete prirodni kurkumin onda je najbolje da konzumirate kurkumu koja je jedan od najvažnijih sastojaka kari začina.