kurkuma1Da li ste znali da se kurkuma koristi u ishrani u Indiji već nekoliko hiljada godina? Svest o lekovitim svojstvima kurkume joj je obezbedila neizostavno mesto kao jednom od najvažnijih sastojaka indijske kuhinje bogate začinima. Nastavite čitati i saznajte više o zdravstvenim prednostima konzumiranja kurkume, kao i kako koristiti kurkumu u lečenju.

Kurkuma je višegodišnja biljka koja se gaji u Indiji u izobilju. Sveža kurkuma (rizom) i sušena kurkuma u prahu se obično koriste u Indiji i drugim azijskim zemljama da poboljšaju ukus i boju tradicionalnih jela. Dodavanje prstohvata kurkume začinjenom jelu pomaže da se poveća hranljiva vrednost samog jela. Ajurveda, tradicionalna Hindu medicina, demonstrira lekovitost kurkume.

Zdravstvene prednosti kurkume

Zdravstvene prednosti kurkume se pripisuju kurkuminu, glavnoj komponenti kurkume. Osim kurkumina, kurkuma sadrži i lako isparljiva ulja koja takođe sadrže određena lekovita svojstva. Kurkumin u kurkumi deluje antialergijski, protiv nadimanja, kao diuretik, a sadrži i anti-inflamatorna, anti-artristična i antioksidativna svojstva.

– Anti-aging svojstva kurkume će vam pomoći da imate glatku i sjajnu kožu.

– Diuretična svojstva ovog začina pomažu vam da se brzo oslobodite toksina u organizmu.

– Pomaže kod poboljšanja tena, pa je stoga prisutna u pakovanjima i kremama za lice, kao i losionima za kožu.

– Antivirusna svojstva ovog začina pomažu kod ublažavanja simptoma bola i iritacije u grlu i hroničnog kašlja.

– Smatra se da pomaže i kod ginekomastije, poremećaja čija je osnovna karakteristika povećanje grudi kod muškaraca uzrokovanog pojačanim lučenjem ženskog hormona estrogena.

– Antiseptička svojstva kurkume nam omogućavaju da iskoristimo ovaj začin kao lako dostupni materijal za prvu pomoć.

– Njena antiinflamatorna svojstva pomažu u borbi protiv artritisa. Pomaže kod smanjenja simptoma kao što su bolovi u zglobovima, ograničeno kretanje i opšta nelagodnost.

– Farmakološko-toksikološke osobine začina ga čine važnim sastojkom biljne kozmetike, antiseptičnih krema i raznih lekova.

– Kurkuma takodje sadrži i anti-dijabet i hipo-lipidna svojstva. Pomaže u sprečavanju visokih vrednosti glukoze u krvi, kao i nivoa lipida, pa time pomaže i kod regulacije telesne mase. Pomaže u i u prevenciji dalje progresije dijabetesa.

– Pojedini izveštaji istraživanja ukazuju da je od pomoći i u sprečavanju srčane hipertrofije, a može se pokazati korisnom i ako se konzumira nakon srčanog udara ili u vreme početka hipertenzije.

– Antibakterijska i antifungalna svojstva ovog začina obezbedjuju i zdrav sistem za varenje. Inhibira rast H. Pylori, bakterije u crevima prisutne kod 50% svetske populacije, koja pravi probleme sa varenjem, radom želuca i debelog creva. Sprečava probleme sa nadimanjem i gasom i istovremeno pospešuje varenje.

– Veruje se da poseduje i anti-tumorna i anti-oksidantna svojstva, koja smanjuju štetnost slobodnih radikala na organizam, a može sprečiti i lečiti i razne vrste raka. Kurkuma može da inhibira rast ćelija raka, iako je neophodno napraviti više studija da bi se svojstva protiv raka ovog lekovitog začina zaista dokazala.

Kako koristiti kurkumu

– Možete dodati prstohvat kurkume u salatu, u dresing i prelive za salate, u kuvano povrće, na kuvana jaja, u omletima, u kuvanu hranu itd.

– Kurkumu, kao jednu od lekovitih začina, možete dodati u kari, chutney mešavinu indijskih začina i kisele krastavce. Čak i svež koren kurkume je veoma ukusan.

– Možete ispirati grlo sa prstohvatom kurkume razmućene u čaši tople vode. Ovo pomaže da se otarasite problema sa grlom.

– Nanesite prah kurkume na sirovu ribu, piletinu ili bilo koje drugo meso, i ostavite ga da tako odstoji pola sata. Zatim ga pripremite po želji.

– Pospite malo praha kurkume u supu. Ovo će poboljšati vaše zdravlje organa za varenje.

– Možete dodati suvi prah kurkume u vodu ili mleko i popiti ga i na taj način iskusiti zdravstvene koristi ovog začina.

– Možete direktno primeniti suvi prah kurkume na posekotine i modrice. Ovaj postupak će zaustaviti krvarenje i sprečiti infekciju.

– Redovno konzumiranje, kao i aplikacija ovog začina direktno na kožu, vam pomaže da se otarasite bubuljica i fleka.

– Možete redovno uzimati kašičicu meda sa malo praha kurkume. Ovo je odličan tretman za stanje anemije.

– Možete aplicirati pastu kurkume (kurkuma prah sa mlekom ili vodom) na čireve. To će ubrzati proces sazrevanja čireva i pomoći vam da ih se brže oslobodite.

– Konzumiranje prokuvanog, vrelog mleka sa malo kurkume je sjajan lek za kašalj i iritaciju grla. Ljudi oboleli od bronhijalne astme treba da piju ovako spremljen napitak dva ili čak tri puta dnevno.

– Možete redovno primenjivati pastu kurkume na kožu umesto korišćenja sapuna (koji sadrži štetne hemikalije) za pranje lica ili tela . Primetićete razliku u roku od samo nekoliko dana.

– Konzmiranje jedne kafene kašike soka kurkume sa malo soli ujutru vam pomaže da se otarasite stomačnih crva, kao i kožnih infekcija. Možete aplicirati sok na obolelo mesto na koži ili u slučaju osipa i šuge.

– Dodajte prstohvat kurkume u brašno ili testo umesto žute ili narandžaste jestive boje. Ovaj prirodni dodatak hrani dolazi bez neželjenih efekata. Koristi se kao prirodno sredstvo za bojenje u konditorskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Informacije o lekovitim svojstvima kurkume i njenoj upotrebi se ovde ne završavaju. Samo je teško narojati sve zdravstvene koristi koje kurkuma poseduje. Tačno je da pojedina lekovita svojstva ovog začina nisu naučno dokazana, ali kurkuma kao prirodni dodatak hrani ne utiče negativno na vaše zdravlje, na bilo koji način. Zbog jakog ukusa i arome, preterano korišćenje kurkume može da pokvari ukus hrane. Stoga redovno i umereno konzumiranje manjih količina kurkume, kako je ranije pomenuto, značajno pomaže poboljšanju opšteg zdravlja i izgleda pojedinca.